Ο πρώην υπουργός δεν δίστασε να πει ότι… υποφέρει γιατί παίρνει σύνταξη 1.800 ευρώ που μπορεί να μην είναι σύνταξη πείνας αλλά αλλιώς είχε προγραμματίσει τη ζωή του. Με κάτι… παραπάνω, όπως είπε.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως κάθε Τρίτη, μίλησε στον ΒΗΜΑ FM και κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αναδρομικές αξιώσεις από τους βουλευτές μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Εάν κάποιοι αποφασίσουν – γιατί βλέπω τώρα ένα πνεύμα κατά των δικαστών – και δεν δικαιώσουν τον εαυτό τους, διότι πιστεύω ότι ορθώς έπραξαν οι δικαστές και τον δικαίωσαν από την τυπική άποψη, της εφαρμογής του δικαίου, θα μπορούσε άλλος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας δικαίου ότι δεν μπορεί να χειροτερέψεις αναδρομικά τις συμβατικές συνθήκες μιας εργασιακής σχέσης, σε έναν εργοδότη.
Εκεί θα άνοιγε επίσης ο δρόμος για να δικαιωθούν κάποιοι και ανατρέπεται η οικονομική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο, εγώ δεν θα κάνω προσφυγή, παρόλο ότι υποφέρω, διότι 1.800 ευρώ δεν είναι μεν σύνταξη πείνας, αλλά δεν είχα προγραμματίσει στη ζωή μου να έχω τόσα. Είχα προγραμματίσει κάτι παραπάνω…».
Ο Θ. Πάγκαλος έπλεξε το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, κυρίως γιατί αρνήθηκε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Σέβομαι τους σώφρονες και μετριοπαθείς ανθρώπους και μ’ αυτήν την έννοια σέβομαι πάρα πολύ τον Κώστα Καραμανλή, διότι έμαθα σήμερα από τον κ. Αντώναρο ότι δεν επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεωρώ γι’ αυτό αξιοσέβαστο και πραγματικά πολύ καλά έκανε και δεν θέλει να γίνει Πρόεδρος. Έγινε πρωθυπουργός και τίμησε το αξίωμά του και το όνομά του και καλά κάνει τώρα», είπε και πρόσθεσε πως ποτέ δεν είπε ότι ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο «όποιος εξελέγη μέχρι τώρα, και στις τρεις περιπτώσεις μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επελέγη για να λύσει μικροκομματικά προβλήματα και απαιτήσεις της στιγμής των τότε πρωθυπουργών, με τεχνάσματα και μηχανισμούς».
Συνεχίζοντας ο πρώην υπουργός τόνισε πως «το θεσμό που τον έχουμε εξευτελίσει, δεν πρέπει να τον ευτελίσουμε άλλο» και σημείωσε πως ο νέος Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας πρέπει να πληροί τρείς προϋποθέσεις.
«Η πρώτη είναι να ενώσει το λαό γύρω από πάγιες αξίες και παραδόσεις που συγκροτούν την εθνική μας ταυτότητα (…) Ο δεύτερος ρόλος είναι η εκπροσώπηση της χώρας, οι δημόσιες σχέσεις. (…) Και τέλος, πρέπει να έχει και την αντίστοιχη αποδοχή και μέχρι στιγμής οι λύσεις που συζητούνται δεν είναι ικανοποιητικές. Δηλαδή, να μαζέψει τις ψήφους που είχε ο Καραμανλής και να πάει και το ΠΑΣΟΚ και να πάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βάζει όρους και θέλει να του πάνε για Πρόεδρο τον κ. Κουβέλη, και να μαζευτούν και τα περιτρίμματα από τους ανεξάρτητους που θύμωσαν ή κάτι θυμήθηκαν και έφυγαν, επειδή δεν τους έκαναν βουλευτές (υπουργούς), και ξαφνικά ενώνονται γύρω από ένα πρόσωπο επειδή θεωρούν ότι συνιστά λύση στο πρόβλημά τους», είπε.
Φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι, θα συνεχίσει την πορεία της βαθμιαίας περιθωριοποίησης που του ταιριάζει. Εάν καταλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κύρος που μπορεί να διεκδικήσει με αξίωση μια κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να βγει από το γκέτο του μνημονίου-αντιμνημονίου, επειδή τελείωσε τώρα και το μνημόνιο, και να ψηφίσει από κοινού με τις δυνάμεις που σήμερα υποστηρίζουν την κυβέρνηση έναν Πρόεδρο που θα πάρει 200 έδρες και θα τελειώσει έτσι εύκολα το θέμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά: Λάθος το μαζί τα φάγαμε! Μαζί τα τρώμε, αβέρτα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παπανδρέου: Εγώ δικαιώθηκα – Εγκληματικές οι ευθύνες Καραμανλή για το Μνημόνιο