Ένα κρίσιμο Eurogroup και πολύ φασαρία για να μάθουμε… αυτά που ξέραμε ήδη. Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μία καλή συζήτηση, ωστόσο, και πάλι… χωρίς αποτέλεσμα! Όλοι συμφώνησαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά κανείς δεν λέει το γιατί παραμένει ανοιχτή. Πριν από όλα αυτά όμως, τα… επίσημα, το παρασκήνιο οργίασε!
Αξίζει να αναφέρουμε μια… μεταστροφή του κλίματος στην συνέντευξη Τύπου. Κι αυτό διότι λίγο πριν ξεκινήσει, είχαν προκύψει σενάρια πραγματικά εφιαλτικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτά, ήθελαν την Κομισιόν να έχει συνταχθεί με το… δόγμα Σόιμπλε και να ζητά μαζί με τους υπόλοιπους Θεσμούς θεσμομέτηση προληπτικών μέτρων ΚΑΙ για μετά το 2018. Μιλάμε για προληπτικά μέτρα, που οι Θεσμοί ζητούσαν να ψηφιστούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Και κάτι τέτοιο θα ήταν εφιαλτικό, αφού η Κομισιόν μέχρι στιγμής δεν είχε υποστηρίξει την συγκεκριμένη θέση…
Εδώ, πάντως, να σημειώσουμε πως οι δηλώσεις Τσακαλώτου μετά το Eurogroup (σ.σ. δείτε τις στο τέλος του κειμένου), ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα παραπάνω σενάρια, αφού ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν να θεσμοθετήσει… προληπτικά…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, στην συνέντευξη Τύπου το κλίμα έμοιαζε λιγάκι διαφορετικό. Εκεί, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί εξήραν την Ελλάδα για την πορεία της οικονομίας και ουσιαστικά δεν φάνηκε να υπάρχει η μεγάλη κόντρα για την οποία υπήρχαν νωρίτερα οι αναφορές.
Τουτέστιν:
—> Άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
—> Παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δείτε την απόφαση του Eurogroup
Βασικά αποτελέσματα #Eurogroup για Ελλάδα. #Greece https://t.co/l7jXn9UaSc pic.twitter.com/0RStyEsHnH
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) 26 Ιανουαρίου 2017
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
.@J_Dijsselbloem: παροτρύναμε Ελλάδα & θεσμούς να επιταχύνουν τις εργασίες με στόχο στην επιστροφή στην Αθήνα το συντομότερο #Eurogroup https://t.co/GYtLt97UCX
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) 26 Ιανουαρίου 2017
Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι “περισσότερο αισιόδοξος” για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ανέφερε ότι “δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά” και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα “αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρένγκλινγκ, ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Σχετικά με αυτό το ζήτημα, που όπως προαναφέραμε δημιούργησε… συναγερμό, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου:
“Αυτό βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης. Θέλουμε να δούμε αν η Ελλάδα θα έχει αποτελέσματα το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε να δούμε πως θα πάει η αγορά εργασίας, το φορολογικό αλλά και το συνταξιοδοτικό.
Πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε βάθος χρόνου” είπε ο Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για την Ελλάδα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018!
“Έχουμε θέσει ένα πακέτο μέτρων που τώρα εφαρμόζεται. Στο τέλος του προγράμματος θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους” υπογράμμισε, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα… καβάτζα, τα οποία θα πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και δεν έχει πιάσει τους στόχους που θέλουν.
“Μπορούμε να καλύψουμε το χάσμα και όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες για γρήγορη λύση” είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το Eurogroup.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στο… καυτό ζήτημα των τελευταίων μηνών, το οποίο κυριάρχησε και απόψε. Δηλαδή στην επιμονή του ΔΝΤ για προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων και για μετά το 2018, λέγοντας πως “αυτό είναι ένα εκκρεμές ζήτημα και πρέπει να το ξανασκεφτούμε για δύο λόγους:
– Πρώτον γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι σε ανοδική τροχιά, άρα δεν χρειάζεται προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων
– Δευτερον διότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει την δημοκρατική λογική της Ευρώπης“.