Πολιτική

Εβδομάδα Παθών για το ΠΑΣΟΚ – Ποιοι ανακινούν θέμα ηγεσίας

Εσωτερικές αναταράξεις αναμένονται την εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ, όπου συνεδριάζουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, στη σκιά της συζήτησης για το επικείμενο Συνέδριο - θέμα ηγεσίας ανακινούν εμμέσως πλην σαφώς κορυφαία στελέχη, γελοία χαρακτήρισε προ ημερών τη συγκεκριμένη συζήτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος - κείμενο για ένα Προγραμματικό Ιδρυτικό Συνέδριο της Ελιάς υπογράφουν 6 πράσινα στελέχη του μεταρρυθμιστικού μπλοκ.

Σε εβδομάδα εσωτερικής περιδίνησης εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά τις Ευρωεκλογές και το 8,1%, που απέσπασε, ταλανίζεται από υπόγειες συγκρούσεις αλλά και τη δημόσια δυσαρέσκεια πολλών στελεχών, για τον ολοένα και συρρικνούμενη πολιτική και εκλογική επιρροή του κόμματος.

Ο αιφνιδιασμός, στον οποίο προέβη, μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής παράταξης το βράδυ των Ευρωεκλογών πυροδότησε έτι περαιτέρω τη συζήτηση στο εσωτερικό για τον στρατηγικό πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης, “εξωθώντας” μία σειρά στελεχών, όπως οι Μιχάλης Χρυσοχοίδης ( συνέντευξη στο Newsit ) Θάνος Μωραίτης, Φίλιππος Σαχινίδης καθώς και ο στενός συνεργάτης και πολιτικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννης Δατσέρης να θέσουν εμμέσως ή αμέσως ζήτημα ηγεσίας.

Προ ημερών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέκρινε, μιλώντας σε συνεδρίαση των επικεφαλής της Ελιάς τη συζήτηση, που ανακινεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ως “γελοία και προσβλητική για το πρόσωπο του” σχολιάζοντας για το ποσοστό της Ελιάς στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ότι διαφύλαξε την πολιτική σταθερότητα επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην πραγμάτωση του μείζονος στόχου της χώρας, που είναι η ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή μέσω κυρίως της διευθέτησης της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τακτικούς του συνομιλητές ότι η ανασυγκρότηση του κόμματος και η ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει με συντεταγμένο και θεσμικό τρόπο, εξ ού και έχει προαναγγείλει τη δημιουργία δύο αντίστοιχων επιτροπών.

Στενοί του συνεργάτες μεταδίδουν πως ο κύριος Βενιζέλος τάσσεται κατά του “παραγοντισμού και των κοσμικοτήτων” και σημειώνουν πως αυτό που χρειάζεται είναι μία “οργανωμένη και θεσμική συζήτηση με τέτοια ατζέντα, που θα φέρει αποτελέσματα και δεν θα εξωτερικεύει μία εικόνα Βαβέλ”.

Την ίδια ώρα, πάντως, όλες οι υφιστάμενες ή υπό διαμόρφωση εσωκομμματικές τάσεις προετοιμάζονται εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν και οι ενίοτε εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, σχετικά με την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, την προοπτική της Κεντροαριστεράς και την πολιτική συμμαχιών του κόμματος.

Οι πυκνές το τελευταίο διάστημα συναρθροίσεις των Παπανδρεογενών βουλευτών ( Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραίτης, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Τριαντάφυλλος και Συμεών Κεδίκογλου ) με την ομάδα των 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αλλά και η τακτική τους επικοινωνία με στελέχη εντός ΠΑΣΟΚ, όπως η Φώφη Γεννηματά και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προκάλεσε αντισυσπειρώσεις από το ευρύτερο βενιζελικό στρατόπεδο, που “κορυφώθηκαν” στο δείπνο, που παρέθεσε στη Δροσιά η Εύη Χριστοφιλοπούλου και παρέστησαν οι Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παντελής Καψής, Χρήστος Πρωτόπαππας, όπου και συμφωνήθηκε η δημοσιοποίηση κειμένου με τον τίτλο “Αν όχι τώρα πότε;”, το οποίο φέρει τις υπογραφές των κυριών Χριστοφιλοπούλου και Δρέττα και των κυρίων  Κωνσταντινόπουλου, Καψή, Χειμωνά και Σπηλιόπουλου.

Στο κείμενο – πλατφόρμα οι υπογράφοντες, που ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για ” στελέχη από διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες και καταγωγές αλλά με την ίδια αγωνία για τη  μεγάλη παράταξη και τη χώρα μας” επισημαίνουν πως πρέπει “να οργανώσουμε ένα ιδρυτικό, ανοικτό, προγραμματικό συνέδριο, του συνόλου των δυνάμεων μεταξύ κέντρου και ανανεωτικής αριστεράς στις αρχές του φθινοπώρου. Χωρίς άγχη και φοβίες αυτοαναφορικότητας.

Ενός συνεδρίου που θα θέσει το ζήτημα του φορέα και των συμμαχιών σε πολιτική βάση με ξεκάθαρη την πολιτική αυτονομία του χώρου.” αποσαφηνίζοντας ότι “δεν έχουμε παντρευτεί τη Ν.Δ. ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Οι υπογράφοντες το κείμενο επιχειρούν να ισορροπήσουν μεταξύ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της προάσπισης του κοινωνικού κράτους, επικαλούμενοι και τις πολλές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ τάσσονται υπέρ της διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας αναφερόμενοι και στην εκλογή του ΠτΔ: “Οι θεσμοί δεν εκβιάζονται, ούτε χρησιμοποιούνται. Εγγυώνται. Η παρούσα Βουλή μπορεί και οφείλει να εκλέξει ικανό και άξιο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οχι ως εκλογική τρικλοποδιά ή μικροκομματική σκοπιμότητα ή χειρότερα, προσωπική στρατηγική, αλλά ως μια πολιτική τομή με το παρελθόν, ως πεδίο μιας νέας πολιτικής κουλτούρας που συνθέτει δημιουργικά τις αντιθέσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 6 στελέχη, που υπογράφουν το προαναφερθέν κείμενο, τονίζουν πως θα συνεχίσουν στο μοτίβο της ανάληψης και άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών, καθ οδόν προς το Φθινόπωρο, διαφωνώντας με την προοπτική πραγματοποίησης ενός Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως εκτιμούν, θα μετατραπεί σε πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών και εξισορρόπησης εσωτερικών συσχετισμών και μηχανισμών αδιαφορώντας για τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές επιταγές. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η αρχική πρόβλεψη ήταν το συγκεκριμένο κείμενο να υπογράφεται από 40 στελέχη, ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο να μην “εμπλακούν” προς ώρας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στελέχη, που μετέχουν είτε στα θεσμικά όργανα του Κινήματος εν όψει και της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, μεθαύριο Δευτέρα.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο στρατόπεδο των Παπανδρεογενών, καθώς σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκονται μεταξύ τους στελέχη όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θάνος Μωραίτης, ο Μανώλης Όθωνας, ο Γιώργος Πεταλωτής, που συνομιλούν και με στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αλλά και με την Κίνηση των 75 των Μιχάλη Καρχιμάκη και Γρηγόρη Νιώτη. Εν όψει των συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, τα συγκεκριμένα στελέχη, τάσσονται σε πρώτη φάση υπέρ ενός ανοιχτού πολιτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συζητήσει και θα αξιολογήσει από μηδενική βάση τα όσα έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν στο κόμμα και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και σε δεύτερη φάση της δημιουργίας “ενός ευρύτερου σχήματος, κλαδιά του οποίου θα είναι οι υπάρχουσες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του χώρου, κόμματς, κινήσεις και προσωπικότητες και όχι η επίπλαστη συγκόλληση  της Ελιάς με το ΠΑΣΟΚ και τα…περίπτερα του Ανδρέα Λοβέρδου και του Ηλία Μόσιαλου”, όπως λένε χαρακτηριστικά, στελέχη του συγκεκριμένου κλίματος.

Οι ίδιες πηγές, εξαπολύουν, μάλιστα και δριμεία κριτική κατά της ηγεσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου τονίζοντας πως ουδείς μπορεί και πρέπει να ακυρώνει τη θεσμική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας κορυφαίες για τον στρατηγικό προσανατολισμό του κόμματος αποφάσεις κατά το δοκούν. Σημειώνουν, δε πως πρέπει να σταματήσουν “τακτικισμοί, με ορίζοντα τον προσωπικό ρόλο ορισμένων και των στενών τους φίλων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη αλλά αναγκαία η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ

ΠΑΣΟΚ για ανάληψη ευθύνης: Η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός δεν απειλούνται

Ανάληψη ευθύνης για τις σφαίρες στο ΠΑΣΟΚ από πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας