Πολιτική

Financial Times: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει στρατό στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

- Περισσότερους συνοριοφύλακες, ίσως και στρατό, θέλουν να στείλουν στα Σκόπια κράτη – μέλη της Ε.Ε.
- Στόχος να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές στη βόρει Ευρώπη γράφουν οι Financial Times
- Η αποκάλυψη του σχεδίου από τους FT έρχεται ενώ η Μέρκελ δημόσια κατηγόρησε την Ελλάδα για πλημμελή έλεγχο στα θαλάσσια ευρωπαϊκά σύνορα

Στην αποκάλυψη πως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την αποστολή περισσότερων συνοριοφυλάκων, ακόμη και στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα προχωρούν οι Financial Times. Στόχος, όπως γράφει ο Duncan Robinson, να σταματήσουν το προσφυγικό κύμα που εισέρχεται από εκεί στη Βόρεια Ευρώπη.

Η “σύσφιγξη” των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα έχει γίνει ένα δημοφιλές σχέδιο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο όπως και σε ομάδα χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, παρόλο που η Αθήνα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.

Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι μπήκαν στην Ευρώπη φέτος μέσω της Ελλάδας καθώς οι αφίξεις δεν δείχνουν σημάδια ανακοπής. Διπλωμάτες φοβούνται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες εξαιτίας της χειροτέρευσης της κατάστασης στη Συρία.

Αξιωματούχοι κρατών που εμπλέκονται στις συζητήσεις -στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Τουρκία και αριθμός κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας- έχουν τονίζουν την πιθανότητα κράτη μέλη να στείλουν στρατό στην πλευρά της ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια να ελέγξουν ή ακόμα και «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το σχέδιο, που πρώτη φορά διέρρευσε από τη Σλοβενία τον προηγούμενο μήνα, είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενο καθώς εμφανίζει να βάζει κράτη – μέλη της ΕΕ να παίρνουν το μέρος κράτους-μη μέλους της Ένωσης, της ΠΓΔΜ, ενάντια στην ιστορική της αντίπαλο, την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ. Μέχρι τώρα η διμερής βοήθεια προς την ΠΓΔΜ περιελάμβανε χώρες όπως η Ουγγαρία, η οποία που έστειλε πολιτικό προσωπικό.

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση στο Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto είπε: «Αυτό που νομίζουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοχύρωτη στο Νότο. Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, που προφανώς είναι στην ΠΓΔΜ και τη Βουλαρία».

Αξιωματούχοι φοβούνται ότι το κλείσιμο συνόρων μπορεί να πυροδοτήσει ανθρωπιστική κρίση στην παραδοσιακά ασταθή γειτονιά των Βαλκανίων, με τους πρόσφυγες να παγιδεύονται σε μικρές χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες. Διπλωμάτες στη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο, αρέσκονται στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα «de facto» κέντρο υποδοχής των προσφύγων για την υπόλοιπη ΕΕ, με τους πρόσφυγες να διαμοιράζονται στη συνέχεια στις άλλες χώρες μέλη.

Ο Bert Koenders, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η κρίση προκαλεί αναταραχές στις διπλωματικές σχέσεις των βαλκανικών χωρών. «Υπάρχουν πολλές εντάσεις εκεί. Πολλές διαφορετικές χώρες έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Τα σχέδια για να μοιραστεί το βάρου έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Ο σχεδιασμός για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην υπόλοιπη Ε.Ε. έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη μετακίνηση λιγότερων από 500 ανθρώπων.

Χώρες όπως η Αυστρία έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που καταφθάνουν εάν δεν βρεθεί λύση. Η Βιέννη έχει ήδη βάλει όριο, δηλώνοντας ότι μπορεί να υποδεχτεί 37.500 αναζητούντες άσυλο.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini έχει απευθύνει έκκληση να αποφευχθούν τα κλειστά σύνορα. «Δεν νομίζω ότι το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί λύση», δήλωσε.

Πηγή: Financial Times

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού