«Θα ήθελα πολύ να εγγυηθώ σε όλους μία άμεση λύση, μία καλύτερη ζωή σήμερα. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου αν μπορούσα να το κάνω. Αλλά δεν μπορώ» αναφέρει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θεμα” και συμπληρώνει οτι “αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για όλους μας στην Ευρώπη”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει ότι “πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων, για να μην αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει”. Επίσης, προσθέτει ότι κατανοεί απόλυτα “την ανάγκη να βρει ο νέος το δρόμο του εκτός Ελλάδας, έστω και προσωρινά”.
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως είναι ώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα η Ν.Δ., που έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, αλλά επέλεξε να παρακολουθεί από την εξέδρα. Σε ό,τι αφορά στις δικές του προθέσεις, είναι σαφής: “Ούτε διαμαρτύρομαι ούτε εγκαταλείπω. Ούτε στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να τα παρατήσω, να φυγομαχήσω”. Ο κ. Παπανδρέου απαντά και στα σενάρια για συγκυβέρνηση λέγοντας “εμείς κάναμε τη δική μας επιλογή, να συνεχίσουμε τη μάχη για τη σωτηρία και αλλαγή της χώρας, να τραβήξουμε μόνοι μας το κουπί, για όσο χρειαστεί”.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τις λέξεις “πονάω”, “θλίβομαι” και “αγανακτώ”, για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την κρίση. “Αυτό για το οποίο παλεύουμε είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας”, προσθέτει ο πρωθυπουργός, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων στην Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος.
Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρωθυπουργός κάνει αυτοκριτική για τα 30 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρει “πολλές φορές σταθήκαμε αδύναμοι να προχωρήσουμε σε ανατροπές και ρήξεις, καθώς επικράτησε ο συμβιβασμός με συντεχνιακές ομάδες έναντι του γενικού συμφέροντος”. Συμπληρώνει οτι “συχνά κυριάρχησε η ενσωμάτωσή μας στις κρατικές και πελατειακές δομές, δηλαδή σε συντηρητικά πρότυπα που μας στέρησαν την μεταρρυθμιστική μας δυναμική”. Ο κ. Παπανδρέου στο ίδιο άρθρο τονίζει οτι “οι αντιπροσωπευτικοί μας θεσμοί αποδυναμώθηκαν, επικράτησε η ανομία, η αδειαφάνεια, η γραφειοκρατία, η παρα-οικονομία, ο κρατισμός, καθώς δεν φροντίσαμε έγκαιρα να ενδυναμώσουμε τον έλεγχο και την συμμετοχή του πολίτη στη δημόσια ζωή της χώρας”.