Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Γ. Παπανδρέου: Δεν βλέπω τον λόγο για πρόωρες εκλογές

Γ. Παπανδρέου: Δεν βλέπω τον λόγο για πρόωρες εκλογές

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν προκαλούν άμεση ανάγκη εθνικών εκλογών, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τον πολίτη και τα μηνύματα που έστειλε ψηφίζοντας.

“Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, προχωρά σταθερά. Ήδη από το 2009 δρομολογήσαμε τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες, χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, αποδίδουν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε επιτύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ”, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συνέδριο της “Hertie School of Governance”, στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

“Υπάρχουν όμως πραγματικά προβλήματα και οφείλουμε να ακούσουμε προσεκτικά τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες”, τόνισε και έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Εάν υπήρχε άλλη αντιμετώπιση, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα της ύφεσης, και της ανεργίας”, είπε.

“Ασφαλώς και είμαστε υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση της οικονομίας μας. Είμαστε οι πρώτοι που το λέμε, άλλωστε και εμείς το κληρονομήσαμε”

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνολικά στην Ευρώπη, τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι “υπάρχουν προβλήματα, αλλά ας συνεχίσουμε όπως πριν”. “Θα ήταν το λάθος συμπέρασμα”, τόνισε και αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικούς τρόπους να το αντιμετωπίσει κανείς, είτε με την Οδύσσεια, όπου στο τέλος του δύσκολου δρόμου υπάρχει η Ιθάκη, είτε με τον Σίσυφο, που τιμωρήθηκε να κουβαλά χωρίς τέλος τα βάρη του.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, “ασφαλώς και είμαστε υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση της οικονομίας μας. Είμαστε οι πρώτοι που το λέμε, άλλωστε και εμείς το κληρονομήσαμε”, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον τρόπο αντίδρασης της Ευρώπης και στην σύγκρουση δύο απόψεων, “λιτότητα εναντίον μεταρρυθμίσεων”. Παραδέχθηκε δε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αναδιοργάνωση της οικονομίας της, αλλά επισήμανε ότι τέτοιες αλλαγές απαιτούν χρόνο και ανέφερε ενδεικτικά την μείωση των μισθών, η οποία, όπως είπε, δεν βελτιώνει απαραίτητα την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την αύξηση των φόρων, η οποία δεν φέρνει αποτελέσματα, εάν υπάρχει κακό φορολογικό σύστημα.

Αναφέρθηκε επίσης σε δήλωση του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι στην Γερμανία δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις και λιτότητα και για αυτό ο ίδιος επέλεξε τις μεταρρυθμίσεις.

Η επιλογή του συνδυασμού για την Ελλάδα προκάλεσε τεράστιες συνέπειες σε ό,τι αφορά την ύφεση και την ανεργία, χωρίς μάλιστα να έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει τους πολίτες, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι ήταν λάθος η “εθνική ρητορική”, που έλεγε ότι “φταίει η Ελλάδα” ή “φταίει ο Νότος”, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να δράσει συλλογικά και να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες της.

“Επτά χρόνια μετά την τραπεζική κρίση, δεν υπάρχει ακόμη τραπεζική ένωση”, δήλωσε χαρακτηριστικά και, αναφερόμενος στην πρότασή του για δημοψήφισμα, τόνισε ότι ήταν αναγκαίο ο ελληνικός λαός να αναλάβει την ευθύνη για την όποια απόφαση

“Επτά χρόνια μετά την τραπεζική κρίση, δεν υπάρχει ακόμη τραπεζική ένωση”, δήλωσε χαρακτηριστικά και, αναφερόμενος στην πρότασή του για δημοψήφισμα, τόνισε ότι ήταν αναγκαίο ο ελληνικός λαός να αναλάβει την ευθύνη για την όποια απόφαση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα είχαν ανταποκριθεί θετικά. “Οι αντιδράσεις που είχα από τους εταίρους αφορούσαν το ρίσκο των αγορών, πιστεύω όμως ότι το μεγαλύτερο ρίσκο αφορούσε την πολιτική”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ένα “βαθιά δημοκρατικό ζήτημα”.

Ανέδειξε δε την ανάγκη για εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και ανέφερε ενδεικτικά το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ακόμη και προκαταρκτικών εκλογών των ευρωπαϊκών κομμάτων, προκειμένου να αναδειχθούν οι υποψήφιοι. “Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή”, εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιοί περίμεναν τον Βενιζέλο στην… γωνία

Κράξιμο Γρηγοράκου στον Παπανδρέου: Έλεος πια!

Πάμε Λουκέτο Live: Αυτοκτόνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου γιατί πανηγύριζε ο Βενιζέλος!

Εκλογές 2014: Ηγετική εμφάνιση και δήλωση – μανιφέστο από τον Γ. Παπανδρέου – Αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επομένη των εκλογών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε