Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της 27ης Δεκεμβρίου, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν στην Ιπποκράτους και ελπίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποφασίσει να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη διαδοχή. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, λένε ότι ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να… παίζει τις καθυστερήσεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο Γ. Παπανδρέου θα αναφερθεί πιθανότατα στο χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών που θα είναι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στα τέλη του Γενάρη και η διενέργεια Συνεδρίου με πιθανότερο μήνα τον Μάρτιο.
Σε συνέντευξή του στο Profil, που τον ανέδειξε «Άνθρωπο της χρονιάς», ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι «σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια» αλλά πέραν αυτού… τίποτα. «Υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σας;» ρωτήθηκε και απάντησε μόνο: «δεν το ξέρω».
Καμία άλλη λέξη για το τι προτίθεται να κάνει, την ώρα που ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ κρέμεται από τα χείλη του και περιμένει τις πρωτοβουλίες του για να βγει από την κρίση.
Κατηγόρησε την Ευρώπη πως δεν προστάτευσε την Ελλάδα. «Έπρεπε να μας προστατεύσει καλύτερα, προς το συμφέρον και των άλλων κρατών», είπε. Αντίθετα, δεν κατηγόρησε όλους όσους έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες υπό το καθεστώς πανικού.
«Η Ευρώπη θα έπρεπε από την αρχή να βάλει το όπλο πάνω στο τραπέζι και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έπρεπε να καταστήσουν σαφές ότι η Ελλάδα και κάθε μέλος της ευρωζώνης, θα προστατευτεί, σε κάθε περίπτωση, από τη χρεοκοπία, με οποιοδήποτε κόστος».
Όταν ρωτήθηκε αν ως πρωθυπουργός είχε καθόλου ελευθερία κινήσεων, η απάντησή του ήταν «όχι. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα στην Ελλάδα, βεβαίως. Όμως το εκάστοτε πλαίσιο το είχα διαπραγματευτεί προηγουμένως με τους Ευρωπαίους εταίρους». Χαρακτήρισε ανοιχτή τη σχέση του τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί και –όπως ανέφερε- τους είχε πει ότι το τελεσίγραφό τους «ψηφίστε λιτότητα για να ανταποκριθούν οι αγορές» ένα «ριψοκίνδυνο παιχνίδι πόκας».
Η Μέρκελ δεχόταν εξ αρχής πιέσεις από το εσωτερικό της Γερμανίας και πεπεισμένη ότι το πρόβλημα ήταν ελληνικό, ιρλανδικό ή πορτογαλικό! Έκρινε ότι οι αποφάσεις Σαρκοζί και Μέρκελ στη Ντοβίλ, τον Οκτώβριο του 2010 προκάλεσε «οριστικά πανικό» στις αγορές ,με αποτέλεσμα την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα και την κρίση να λαμβάνει εκ νέου δραματικές διαστάσεις.
«Είχα προσπαθήσει να εξηγήσω στην Άνγκελα Μέρκελ ότι αυτή η απόφαση θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει για τα επόμενα δέκα χρόνια να χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Μάταια», είπε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ δε δίστασε να μιλήσει και για το περίφημο δημοψήφισμα.
«Κάθε άλλο» απάντησε όταν ρωτήθηκε αν επρόκειτο για κίνηση πανικού, επαναλαμβάνοντας πως η συζήτηση για ενδεχόμενο δημοψήφισμα γινόταν ήδη από τον Ιούνιο και ο Σαρκοζί το ήξερε ήδη από καιρό. «Είναι αλήθεια ότι εκείνη την ημέρα δεν ενημέρωσα αυτόν και την Μέρκελ». Χαρακτήρισε δε το δημοψήφισμα (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) «μια συνετή απόφαση. Οδήγησε στη συνεργασία των κομμάτων στην Ελλάδα, κάτι που δεν συνέβαινε πιο πριν».
«Ισχύει πως η σημερινή κρίση άρχισε από την Ελλάδα και προκλήθηκε από το φόβο των αγορών και τα διαρθρωτικά λάθη του πολιτικού μας συστήματος – και της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης», λέει ο Γιώργος Παπανδρέου και σημειώνει πως η κρίση στη χώρα αποκάλυψε και την αδυναμία της ευρωζώνης, ότι ο πυρήνας της κρίσης εξετάστηκε πολύ επιφανειακά. «Όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη, το 2001 η δημοσιονομική μας κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ορισμένων άλλων κρατών-μελών», είπε, απαντώντας στις κατηγορίες πως η Ελλάδα μπήκε με απάτη στη ζώνη του ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου παρομοίασε τις αγορές με «αγέλη άγριων ζώων που κινούνται ανεξέλεγκτα όταν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού» και που «αν δεν καταφέρεις να καθησυχάσεις θα σε ποδοπατήσουν και θα σε σκοτώσουν».
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «έκανε την Ε.Ε. να πιστέψει ότι το έλλειμμα ήταν 6%, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 12% και ένα χρόνο αργότερα 15,9%», αλλά και την Κομισιόν πως σε αυτό φέρει μέρος της ευθύνης».
Υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού του έργου, λέγοντας πως «παρόλο που οι περικοπές ήταν σκληρές, προσπαθήσαμε να είναι κοινωνικά δίκαιες. Το πρόβλημα ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα με αυτή την απίστευτη ταχύτητα. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Φυσικά τα πακέτα λιτότητας ήταν ένα σκληρό χτύπημα για τους πολίτες. Όλα τα ΜΜΕ ήταν εναντίον μου, η αντιπολίτευση με χαρακτήρισε προδότη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ – Δεν δρομολογεί τις εξελίξεις ο Γ.Παπανδρέου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε επέμβαση υποβλήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου
”Να μην είναι υποψήφιος για πρόεδρος ο Γ.Παπανδρέου”