Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

H κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ «ως αξιωματική αντιπολίτευση» –  Η «ακτινογραφία» της σύγκρουσης στη Βουλή 

H κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ «ως αξιωματική αντιπολίτευση» –  Η «ακτινογραφία» της σύγκρουσης στη Βουλή 
Φωτογραφία Eurokinissi

Η συζήτηση χθες (12.11.2024) στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, επισφράγισε την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ ως του βασικού πολιτικού αντιπάλου της κυβέρνησης.

Μπορεί τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως είναι θέμα χρόνου η σκυτάλη να περάσει και επίσημα ΠΑΣΟΚ το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη ως το… αντίπαλο δέος κάτι το οποίο φάνηκε στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί χθες να δέχτηκε να λάβει το βιβλίο του Νίκου Παππά για τα ΜΜΕ και τις τηλεοπτικές άδειες – εξηγώντας ότι επρόκειτο για δώρο και δε θα μπορούσε να το αρνηθεί – όμως είναι ειλημμένη η επιλογή να μην καταστήσει… συνομιλητή του τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα επιχειρήματα είναι δύο: πρώτον, η καταδίκη με 13 – 0 του κ. Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, και δεύτερον το γεγονός ότι είναι μεταβατικός Πρόεδρος.

Ν.Δ. vs ΠΑΣΟΚ

Η επίθεση του Πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ ήταν ευθεία, με βασικό στόχο να αναδείξει «στείρα αντιπολίτευση» και στη νέα αυτή περίοδο μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη.

Με «όχημα» την τροπολογία με την οποία η Χαριλάου Τρικούπη ζητά την ένταξη του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρόταση χωρίς κοστολόγηση, «στη σκιά του λεφτόδεντρου», όπως είπε χαρακτηριστικά, και… «αγωνία του ΠΑΣΟΚ να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και στα λάθη του».

«Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να αρνείται μηχανικά ό,τι φέρνει η κυβέρνηση. Επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με σκοπό την περιχαράκωση και το πολιτικό φλερτ με κοντινούς χώρους» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

«Είναι μια τροπολογία – αντιγραφή ερώτησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020…» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και προέταξε δύο επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι σύμφωνα με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες η χώρα έχει οροφές δαπανών και για πρόσθετη δαπάνη έστω και για ένα ευρώ θα πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση από που αλλού θα κοπεί.

Δεύτερον, ότι η ένταξη των λειτουργών του ΕΣΥ στα βαρέα και τα ανθυγιεινά θα δώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, κάτι που θα σημάνει την αυτόματη έξοδο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας 7.500 γιατρών και νοσηλευτών… 

«Αυτό θέλετε; Εδώ ψάχνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές «με το κιάλι». Εδώ έχουμε κάνει παρεμβάσεις για να αυξηθούν οι αποδοχές τους και εσείς έρχεστε και λέτε να αδειάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας από γιατρούς και νοσηλευτές; Αυτή είναι η απάντησή σας στα προβλήματα του συστήματος;» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο «γήπεδο» της Βουλής…

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να έχει πιο συχνή παρουσία στη Βουλή το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμά ότι με την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς «κερδίζει πόντους»… Δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προβάλει το έργο της αναδεικνύοντας από την άλλη πλευρά, και κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μη εφαρμόσιμες πολιτικές προτάσεις.

«Επίθεση» και προς τα δεξιά…

Αντίστοιχα, ανεφάρμοστες προτάσεις θα αναδεικνύει η κυβέρνηση και από τα κόμματα δεξιά της, τα οποία πιέζουν δημοσκοπικά τη Ν.Δ.. 

Η άνοδος των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και της «Φωνής Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, «κινητοποιεί» την κυβερνητική παράταξη, η οποία πλέον αναμένεται να “σηκώνει το γάντι” και να ζητά αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις για το πως μπορούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές που προτείνουν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις