Επισημαίνει επίσης ότι δεν καθιερώνεται αφορολόγητο, οι εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις είναι προβληματικές και θεωρεί εμπαιγμό τις κοινωνικές εξαιρέσεις που προβλέπονται.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που είχε καταθέσει όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση, ένας σύγχρονος και προοδευτικός ΕΝΦΑ πρέπει:
– Να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα. Να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία.
– Να έχει αφορολόγητο όριο και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.
– Να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας.
– Να κάνει διάκριση ανάμεσα στην περιουσία φυσικών προσώπων και στην περιουσία επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα ακίνητα που συμμετέχουν στη βιοτεχνική, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή ή είναι ακίνητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
– Να απαλλάσσονται τα ακίνητα που ανήκουν σε Εκκλησία και μοναστήρια και χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι.
– Να απαλλάσσονται τα ακίνητα, των οποίων η χρήση παραχωρείται στο ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτόν ικανοποιείται το αίτημα των φορολογουμένων, που είναι όμηροι αναξιοποίητων ή μη δυνάμενων να πουληθούν ακινήτων.
Στο προσχέδιο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, ο ΕΝΦΑ εξ ορισμού δεν θα είναι φόρος περιουσίας, αλλά επιβάλλεται επί κάθε συγκεκριμένου ακινήτου. Η προοδευτικότητά του είναι ανάπηρη γιατί εξαντλείται στο ίδιο το ακίνητο και δεν αφορά το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου.
Επίσης, στο προσχέδιο για τον ΕΝΦΑ, η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι:
– Η εισπραξιμότητά του εκτιμάται πολύ χαμηλά. Προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θέλει να βεβαιώσει φόρο συνολικού ύψους 3,5 δισ. Έτσι, εισάγεται ένας φόρος με την παραδοχή ότι θα δημιουργήσει οφειλές συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων και μετά θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις. Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα τιμωρηθούν και πάλι.
– Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο. Η πολυσυζητημένη πρόταση για αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τα εντός σχεδίου και 20.000 ευρώ για τα αγροτεμάχια, έχει εξαφανιστεί.
– Οι κοινωνικές εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό. Νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα έως 7.000 ευρώ (+1.000 ευρώ για κάθε τέκνο) υποχρεώνονται στην καταβολή φόρου με απομείωση 50%. Τα όρια είναι πολύ χαμηλά. Δεν υφίσταται καμία πρόνοια για άνεργους και ανάπηρους.
– Οι εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις είναι προβληματικές. Δίνεται η δυνατότητα αναβολής πληρωμής του φόρου σε επιχειρήσεις με τζίρο (όχι κέρδη) μικρότερο του 10πλάσιου του φόρου και μόνο, αποκλείοντας κάθε άλλη πρόνοια για ελάχιστα χαμηλότερους φόρους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο σαλόνι όσοι χρωστάνε γιατί η Εφορία παίρνει το υπνοδωμάτιο!
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Παραδείγματα – Που αυξάνεται και που μειώνεται ο φόρος!