Πολιτική

Η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών – Ποιές πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν και οι αλλαγές στα κόμματα

 - Μόνο το 10,6% θεωρεί επιτυχία για ένα κόμμα στις εκλογές τη νίκη
- Το 59,2% θεωρούν απίθανο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
- Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν μετά τις ευρωεκλογές αρκετά πιθανό σενάριο τον ανασχηματισμό
- Μόνο το 46,6% θεωρούν πιθανό το αποτέλεσμα των εκλογών να προκαλέσει αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων

Mία αποκαλυπτική έρευνα έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, και την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία PRO RATA εξετάζοντας τα πιθανά σενάρια ανάλογα φυσικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

Στη συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται πως για την πλειοψηφία των πολιτών επιτυχία για ένα κόμμα είναι να έχει συνέπεια προς τις ιδεολογικές του αρχές, ενώ οι πολίτες θέλουν να έχουν σαφγή προγράμματα, τα οποία όμως να υλοποιούν. Συγκεκριμένα, το 85,4% θεωρεί επιτυχία για ένα κόμμα να έχει συνέπεια στις αρχές του, ενώ μία νίκη στις εκλογές είναι σημαντική μόνο για το 10,6%. 

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα η πλειοψηφία σε ποσοστό 59,2% το θεωρεί αδύνατο, ενώ πολύ πιθανό απαντούν το 34,4%. Πιο κοντά στο να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 49% να το θεωρούν πιθανό, αλλά και εδώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά “καθόλου/λίγο πιθανό”. 

Ωστόσο, αυτό που οι πολίτες θεωρούν πιο σίγουρο μετά τις ευρωεκλογές είναι ένας ανασχηματισμός. Συγκεκριμένα το 57,9% το θεωρεί αρκετά πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το 42,1% το θεωρεί μάλλον απίθανο. 

Εξίσου σχετικά μοιρασμένες είναι και οι απόψεις στην ερώτηση εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επιφέρει νέες ηγεσίες στα κόμματα. Σε ποσοστό 53,4% το θεωρούν απίθανο, ενώ το 46,6% το θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό.

Πιο μεγάλη πλειοψηφία από τα παραπάνω ποσοστά θεωρούν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης και επομένως εκλογές για νέα κυβέρνηση. Καθόλου ή λίγο πιθανό το θεωρούν το 61,1% των ερωτηθέντων, ενώ αρκετά πιθανό το θεωρεί το 38,9%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αγγίζουν το 70%, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 54% το θεωρούν αρκετά πιθανό και το 46% θεωρούν δύσκολο να πέσει η κυβέρνηση και να γίνουν εθνικές εκλογές.

Ουσιαστικά από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προκύπτει το συμπέρασμα πως από τις ευρωεκλογές δύσκολα θα αποτελέσουν καταλύτη για ουσιαστικές πολιτικές μεταβολές, με τους πολίτες να τηρούν μία στάση αναμονής.

Τι θεωρούν οι πολίτες αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία

Το μεγαλύτερο ποσοστό 38,6% θα θεωρήσουν αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία εάν η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη του 3%. Αμέσως επόμενο ποσοστό της τάξεως του 26,5% θεωρούν αποτυχία να μην είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, ενώ ένα ποσοστό 20,5% θεωρεί αποτυχία να υπολείπεται σημαντικά από το ποσοστό των εθνικών εκλογών. 

Για το ποιές θα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση αποτυχίας το μεγαλύτερο ποσοστό 23,1% θεωρούν πως θα απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα, το 19,5% πως θα ενταθούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις, το 19,1% πως θα μετατοπιστεί προς το κέντρο και θα αναζητήσει συμμαχίες με την κεντροαριστέρα, το 19,1% πως δεν θα συμβεί τίποτα, το 10,8% πως θα αμφισβητηθεί η ηγεσία του κόμματος και το 8,3% πως θα μετατοπιστεί δεξιότερα και θα αναζητήσει συμμαχίες με την ακροδεξιά.

Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές 

Στην πλειονότητά τους οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 αντιλαμβάνονται μάλλον ως δεδομένη την πρωτιά στις εκλογές. Σίγουρα κάτι λιγότερο από ένας στους τρείς φαίνεται να προσμένει νίκη με διαφορά άνω των τριών μονάδων.

Ως κύρια μετεκλογική εξέλιξη – με ποσοστό που προσεγγίζει το 40% – μετά από εκλογική αποτυχία θεωρούν τη μετατόπιση σε αριστερότερες και πιο ριζοσπαστικές θέσεις κάτι που πιθανόν να έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως δυνάμει κυβερνητικό κόμμα πρέπει να κινηθεί προς μετριοπαθέστερες θέσεις.

Και στην περίπτωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο πιθανή είναι η αμφισβήτηση της ηγεσίας. Τέλος, φαίνεται πως στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία και επιθυμία για δραστικότερες αλλαγές στο εκλογικό σκηνικό.

Περίπτωση αποτυχίας της ΕΛΙΑΣ (ΠΑΣΟΚ) στις ευρωεκλογές

Αποτυχία για την ΕΛΙΑ θεωρείται σε ποσοστό 45,8% το εάν το ποσοστό της ΕΛΙΑΣ στις ευρωεκλογές υπολείπεται σημαντικά του εθνικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ. Σε ποσοστό 35,4% θεωρούν αποτυχία εάν η ΕΛΙΑ εκλέξει μόνο έναν ευρωβουλευτή. 

Για τις εξελίξεις μετά από μία ενδεχόμενη αποτυχία της ΕΛΙΑΣ η πλειοψηφία σε ποσοστό 29,6% θεωρούν πως θα αλλάξει ηγεσία, το 22,1% πως θα επανιδρυθεί νέο κόμμα, το 16,6% πως δεν θα συμβεί τίποτα, το 16,3% πως θα βγει από την κυβέρνηση, το 15,3% θα επανεξετάσει τον συμμαχικό της προσανατολισμό. 

Πάντως και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς φαίνεται πως ο πλέον επισφαλής είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξανά καταγγελίες Δρίτσα κατά Μώραλη – Σε σακούλες τροφίμων της Εκκλησίας έβαζαν ψηφοδέλτια

Α. Σαμαράς: Μέχρι το 2014 θα υπάρξουν 4.500 θέσεις εργασίας στην Ιονία Οδό

Ρένα Δούρου στο Newsit: Ακόμα κι αν δεν εκλεγώ δεν θα φύγω από την Περιφέρεια

Βενιζέλος: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές! Οι πολίτες πρέπει να δώσουν ψήφο που δεν επιδέχεται ερμηνείες

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα