Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

“Η εβδομάδα της οικονομίας” αντίδοτο στην υπόθεση Μπαλτάκου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Βάρος στις θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας ρίχνει πλέον η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τη δίνη της υπόθεσης Μπαλτάκου – η πιθανή έξοδος στις αγορές εντός της εβδομάδος αλλά και η πολιτική σημειολογία της επίσκεψης Μέρκελ την Παρασκευή επιτρέπουν σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να αισιοδοξούν – πέφτουν οι τόνοι και στο εσωτερικό των Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε επιχείρηση αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, στον απόηχο των αποκαλύψεων στην υπόθεση Μπαλτάκου, επιδίδεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, επιτελείς του οποίου επιμένουν ότι με την “αποπομπή” του πρώην πλέον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται λήξαν. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά την προηγούμενη Παρασκευή, ότι δεν θα επιτρέψει σε μία εγκληματική οργάνωση να ρυθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας και εξηγούν ότι κατ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η εκ των προτέρων εξουδετέρωση πιθανών παρενεργειών από νέες “αποκαλύψεις” των Χρυσαυγιτών.

Η ‘εξοδος στις αγορές, η έλευση Μέρκελ στην Ελλάδα και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα “όπλα” της κυβέρνησης για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, στον απόηχο της υπόθεσης Μπαλτάκου 

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την επικείμενη “δοκιμαστική” έξοδο της χώρας στις αγορές, με την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντλήσει πόσο ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το καλύτερο πειστήριο ότι η Αθήνα αφήνει πίσω της την περίοδο των Μνημονίων και ότι επιστρέφει στην ομαλότητα. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προπαρασκευή και “δείχνουν” προς την Πέμπτη, ως την πλέον πιθανή ημερομηνία εξόδου της χώρας στις αγορές ύστερα από το 2010, εφ όσον βεβαίως αυτή αποφασιστεί να γίνει πριν από το Πάσχα.

Το κυβερνητικό επιτελείο στρέφει την προσοχή του και στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου η σιδηρά κυρία της ευρωζώνης αναμένεται να εκφραστεί με πολύ θερμά λόγια για την πρόοδο, που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία αλλά και τη δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού. Στίγμα των προθέσεων της έδωσε χθες η κυρία Μέρκελ, όπου σε ομιλία της σε κομματικό ακροατήριο εξέφρασε την ανακούφιση της για την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, κατά την ολιγόωρη παραμονή της στην Αθήνα να αποστείλει και σαφές μήνυμα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, εγκαινιάζοντας και επισήμως τη σχετική συζήτηση. Η κυρία Μέρκελ θα συναντηθεί, εξάλλου, και με εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει και την έναρξη της λειτουργίας του επενδυτικού ταμείου, που θα προικοδοτηθεί και με γερμανικά κεφάλαια.

Σαμαράς και Βενιζέλος παραπέμπουν και στο διάστημα μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου όταν και η Eurostat θα επισημοποιήσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξέλιξη, που θα δρομολογήσει και επισήμως τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, χάριν της αποκατάστασης των αδικιών, που είχαν επισωρεύσει σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας τα διαδοχικά Μνημόνια.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, αναμένεται να έχουν ευεργετικές πολιτικές επιπτώσεις στα κόμματα, που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως διεπίστωσαν και στις συναντήσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο πολιτικοί άνδρες θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πορευθεί προς τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαίου χωρίς περαιτέρω προβλήματα, επιχειρώντας να μετακυλήσουν το πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της 25ης Μαίου.

Διαβάστε επίσης

Στον εισαγγελέα ο Μπαλτάκος για το βίντεο Κασιδιάρη

Με αγορές και Μέρκελ θα ξεχαστεί ο Μπαλτάκος λένε στην κυβέρνηση – Θέμα Σαμαρά θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βενιζέλος: Είχα προειδοποιήσει για τον Μπαλτάκο! Ακραίο και αδιανόητο αυτό που έκανε – Ο Γιώργος Παπανδρέου δε μου έχει ζητήσει να ρίξω την κυβέρνηση

Το άγνωστο παρασκήνιο της σχέσης Σαμαρά – Μπαλτάκου – Τα “γαλλικά” πριν το video “βόμβα”: «Θα κόψεις την πλάκα ή θα στην κόψω εγώ»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε