Πολιτική

Τι κρύβεται πίσω από το σκληρό δημοσίευμα των Financial Times

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το timing που επέλεξαν οι Financial Times να δημοσιοποιήσουν ένα άρθρο με τίτλο: Ελλάδα: Ένα ζήτημα ανεξαρτησίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο περιγράφεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας εμπόδια στον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να εφαρμόσει τους προβλεπόμενους κανόνες όσον αφορά την επιλογή των διοικητικών συμβουλίων. Και κάνει αναφορά στην Τράπεζα Αττικής και στο πως επιλέχθηκε η νέα διοίκηση αφήνοντας με ξεκάθαρο τρόπο να διαφανεί πως η κυβέρνηση επιδίωκε να τοποθετηθούν στελέχη της δικής της επιρροής στις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου. Μάλιστα το δημοσίευμα παίρνει θέση και για την έφοδο των οικονομικών αρχών στο σπίτι της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, με αναφορές στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κυβερνητικοί κύκλοι, όπως δήλωσαν στο newsit.gr θεωρούν πως το μονομερές, όπως το χαρακτηρίζουν δημοσίευμα των FT, είναι κατευθυνόμενο από συγκεκριμένα κέντρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη ζώνη θεσμικών παραγόντων, λίγες ημέρες πριν γίνει γνωστό το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής για τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το άρθρο των FT, είχαν συναντήσει κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις γι αυτά στα οποία γίνεται αναφορά στο άρθρο, όμως οι συντάκτες θεώρησαν καλό να μην αναπαράξουν τις δηλώσεις του.

Συνεχίζεται ο πόλεμος συμφερόντων στην Τρ. Πειραιώς

Την ίδια στιγμή πάντως που οι FT έγραφαν αυτά, στη μεγαλύτερη σε ενεργητικό Τράπεζα της Ελλάδας, την Πειραιώς, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το παρασκηνιακό παιχνίδι εγχώριων και ξένων κέντρων, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει λήξει το θέμα με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο SSΜ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην τράπεζα και θέτει ερωτήματα για τις ενέργειες τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου. Και επειδή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newsit.gr, τα συγκεκριμένα αυτά μέλη έχουν δεσμούς με την παλιά «φρουρά» της τράπεζας, δημιουργούνται ευλόγως ερωτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος συμφερόντων στην Τράπεζα Πειραιώς, με βασικό πρωταγωνιστή των Τζον Πόλσον, εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας, ο οποίος με την βοήθεια και εγχώριων κύκλων προσπαθεί να είναι εκείνος που θα ελέγχει την Πειραιώς. Και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα τέσσερα μέλη του δ.σ. στην επιστολή που τους απέστειλε ο SSM. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα στελέχη δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την δικαστική οδό και να στραφούν εναντίον του SSM.

Γενικότερα πάντως τραπεζικοί κύκλοι στιγματίζουν τον τρόπο της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών από τον SSM, τονίζοντας με νόημα πως αποτελεί κοινό μυστικό πως σε κάποιες περιπτώσεις ο ρόλος του είναι παράξενος στην επιλογή των προσώπων για τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και ξεπερνά τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί.
Πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να προσέξουν γιατί είναι άκρως επικίνδυνο να στήνονται από κάποιους παιχνίδια που απειλούν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Είναι ένα άκρως επικίνδυνο «σπορ» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα