Τετάρτη, 27 Νοε.
15oC Αθήνα

Η κυβέρνηση μπροστά στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η πορεία της κυβέρνησης τις προσεχείς εβδομάδες σίγουρα δεν θα είναι μια ξένοιαστη βόλτα στη λιακάδα, καθώς το τρίγωνο Νέα μέτρα-Αξιολόγηση/Χρέος-ΔΝΤ μοιάζει περισσότερο με το “τρίγωνο των Βερμούδων” μέσα στο οποίο μπορεί να “ναυαγήσει” το ελληνικό πρόγραμμα, πυροδοτώντας απρόβλεπτες πολιτικοοινομικές εξελίξεις.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, πρώτη για το 2016 αναμένεται να είναι ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών καθώς αναμένεται να καθοριστεί η ατζέντα της πιο κρίσιμης φάσης ίσως της διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα κυρίως.

Επί της ουσίας σήμερα ξεκινά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τυπικά από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με την άφιξη της “τρόικας” με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα και τις Βρυξέλλες μέσω διαρροών να λένε ότι ίσως χρειαστούν μήνες, κάτι το οποίο απεύχεται η Αθήνα.

Τα ζητήματα τα οποία θα κρίνουν την αξιολόγηση είναι:

– η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με την πρώτες προσεγγίσεις των δανειστών να είναι θετικές, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να είναι πολύπλοκο το σύστημα απονομής συντάξεων, αμφισβητώντας παράλληλα την βιωσιμότητα του νέου συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση

– η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, ζήτημα το οποίο θεωρείται μείζον για τους “θεσμούς”

– η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας

– το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2016 σε πρώτη φάση και την τριετία συνολικά μέχρι και το 2018 καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι δημοσιονομικά η παρτίδα δεν έχει σωθεί ακόμα.

 

Απομένουν λοιπόν λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να αποφύγει καταστάσεις καλοκαιριού 2015, ευελπιστώντας ότι οι δανειστές θα κατανοήσουν πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένο όριο αντοχών εντός και εκτός Βουλής.

 

Το ΔΝΤ

Το κλειδί των διαπραγματεύσεων και της κατάληξης τους αποτελεί ίσως ο ρόλος του ΔΝΤ δηλαδή αν πρέπει να μείνει ή να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα και ήδη το παρασκήνιο έχει φουντώσει καθώς συνδέεται και με το μείζον θέμα της διευθέτησης του χρέους, με το Μέγαρο Μαξίμου να παραπέμπει στα όσα είπε στην σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή ας αποφασίσει το ΔΝΤ!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πιέσεις που δέχεται η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συναντηθεί στο Νταβός ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μην ξανασχοληθεί με αναπτυγμένες χώρες δεν αποκλείεται να αποδώσουν, ωστόσο παράλληλα στην κυβέρνηση καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, αφού

– από τη μια υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν “χρήσιμο” το ρόλο του ΔΝΤ με αφορμή τη θέση του για την απομείωση του χρέους, απέναντι μάλιστα στον έντονο σκεπτικισμό των Βρυξελλών και του Βερολίνου

– και από την άλλη υπάρχουν στελέχη που επισημαίνουν τις απαιτήσεις του Ταμείου στα εργασιακά και το ασφαλιστικό λέγοντας ότι θα ήταν ευχής έργο πολιτικά και επικοινωνιακά να βγει εκτός προγράμματος.

Για το ΔΝΤ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο, μας οφείλει ακόμη δάνεια 3 δισ. ευρώ (…έχουμε να πάρουμε λεφτά από το Ταμείο από τον Αύγουστο του 2014) και τα δάνεια του στην περίπτωση ρύθμισης του χρέους δεν “κουρεύονται”!

Πάντως οι “σκληροί” των δανειστών θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του Ταμείου στην συνέχιση του προγράμματος στήριξης, όπως και η Ουάσινγκτον, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού στο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα του στον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, μπορεί να τον επαίνεσε για τις έως τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, του διεμήνυσε ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε