Πολιτική

Η κυβέρνηση σκληραίνει το δίλημμα ενόψει εκλογών

- Επιμένει σε κάθε εμφάνισή του ο πρωθυπουργός για τις πρόωρες εκλογές
- Ενισχύει το δίλημμα ο Πάγκαλος βάζοντας στην ατζέντα την αναδιάρθρωση του κράτους
- Τα παίζει όλα για όλα η κυβέρνηση για να μην αποτύχει παταγωδώς την 7η Νοεμβρίου

Πολιτικός πυρετός επικρατεί στη χώρα μία εβδομάδα πριν οι πολίτες προσφύγουν στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με το κλίμα να θυμίζει κλίμα εθνικών εκλογών μιας και κουβέντα δεν γίνεται για τα πρόσωπα των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα και αυτό φαίνεται καθημερινά από τις εμφανίσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνει το δίλημμα της διακαναλικής και επιμένει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ουδείς πού είναι ο πήχυς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην Real News επανάλαβε ότι υπάρχει ορθάνοιχτο το παράθυρο των πρόωρων εκλογών και πως δεν μπλοφάρει, ενώ και αργά το βράδυ σε ομιλία του στην Κοζάνη δήλωσε πως το δίλημμα είναι υπαρκτό καλώντας τους πολίτες να αποφασίσουν ουσιαστικά σε νίκη του ΠΑΣΟΚ ή σε πρόωρες εκλογές.

Στο παιχνίδι του διλήμματος από την κυβέρνηση μπήκε σήμερα δυναμικά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Βήμα άφησε επίσης ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι το οποίο όλο το προηγούμενο καιρό η κυβέρνηση απέρριπτε και διέψευδε.

Η αναφορά αυτή του κ. Πάγκαλου δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία, καθώς στην ουσία αποτελεί ένα νέο δίλημμα, το οποίο λέει πως εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά στις εκλογές τότε όλα είναι πιθανά ακόμα και η αναδιάρθρωση του χρέους, γεγονός που στην ουσία σημαίνει πως η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές για να δανείζεται.

Αυτή ακριβώς η δήλωση του κ. Πάγκαλου επιδείνωσε τη θύελλα που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας, με πόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων και τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα που προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά την κρατούν κρυφή μέχρι να περάσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα σενάρια σε όλο αυτο το κλίμα δίνουν και παίρνουν με πολλούς να μιλούν για βουλευτικές εκλογές στις 15 Δεκεμβρίου ή ακόμα και για αναβολή του δεύτερου γύρου των εκλογών και για “δίδυμες” εκλογές τον Δεκέμβριο.

Και ενώ η Ελλάδα “χορεύει” σε προεκλογικούς ρυθμούς αυτοδιοικητικούς και ενδεχομένως και βουλευτικούς, οι αγορές άρχισαν και πάλι να εκφράζονται αρνητικά για τη χώρα μας μέσω των spreads, τα οποία έφθασαν και πάλι πάνω από 800 μονάδες, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με τότε που η κρίση βρισκόταν σε έξαρση.

Φαίνεται πως οι αγορές δεν συγχωρούν τέτοιου είδους κλίματα, ενώ μετά από αρκετούς μήνες άρχισαν σιγά σιγά να πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα που μιλούν για πιθανή χρεωκοπία της χώρας μας εντός τριετίας.

Μπροστά σε όλο αυτό το κλίμα, το ΔΝΤ βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς αν και επισήμως δεν παρεμβαίνουν, εκφράζουν έμμεσα την έντονη ανησυχία τους για το κλίμα το πολιτικό στην Ελλάδα και κάνουν ανοιχτά λόγο για κίνδυνο εφαρμογής του μνημονίου σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, πολλοί είναι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που φοβούνται και το ενδεχόμενο μετεκλογικού χάους, το οποίο στην κυριολεξία θα τινάξει στον αέρα το Μνημόνιο.

Τα σενάρια των εκλογών

Σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, αυτό θα γίνει με τον νόμο Παυλόπουλου και το τοπίο διαφαίνεται εξαιρετικά ρευστό καθώς έχουμε νέα κόμματα που εκκολάπτονται. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ τα επιτελεία των κομμάτων ξεσκονίζουν το νέο νόμο και έχουν καταγράψει όλα τα πιθανά σενάρια.

Εκλογικοί αναλυτές βλέπουν τα εξής σενάρια:

– την εκλογή κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, με ποσοστό 39,32% και 151 έδρες για το πρώτο κόμμα, πράγμα που ωστόσο σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί να περάσει το δύσκολο πρόγραμμα που έρχεται και ενδεχόμενα νέα μέτρα.

– τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού ΠαΣοΚ και ΝΔ. Εδώ τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά τους, εξακολουθεί όμως να διατηρείται η διαφορά ασφαλείας μεταξύ τους και μπαίνουν άνετα στη Βουλή και τα οκτώ μικρότερα κόμματα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι η μόνη λύση καθώς κανένα κόμμα δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία.

– τον μικρό συνασπισμό ο οποίος θα προκύψει από τη συνεργασία του ΠαΣοΚ με κάποια από τα μικρότερα κόμματα που θα καταφέρουν να υπερβούν το πλαφόν του 3%. Στην περίπτωση του μικρού συνασπισμού (ΠΑΣΟΚ και μικρά κόμματα) τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και διαφορά πάνω από 8 μονάδες. Επίσης να μπουν τη Βουλή όλα τα υπάρχοντα κόμματα και όλα τα καινούρια. Η Βουλή των οκτώ κομμάτων ευνοεί συμμαχικές κυβερνήσεις. Στην περίπτωση αυτή το ΠΑΣΟΚ βγάζει 146 έδρες και επιδιώκει να συμπληρώσει έδρες από τους μικρούς.
Υπάρχει και η τέταρτη εκδοχή αυτή της “ακυβερνησίας”. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, προβλέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να εισπράττουν μεγάλη δυσαρέσκεια και να καταποντίζονται. Η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει λίγο τα ποσοστά της και μπαίνουν στη Βουλή όλα τα μικρότερα κόμματα, πλην αυτού της κυρίας Μπακογιάννη, το οποίο επίσης εισπράττει το αντιμνημονιακό κλίμα. Στην περίπτωση αυτή κατεδαφίζεται το κομματικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε ως σήμερα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης προβάλλει αδύνατος, εκτός και αν αποφασιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΝΔ) ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εναλλακτική λύση, να προκηρυχθούν ξανά εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Παπανδρέου: Αν υπάρξει αδιέξοδο θα κληθεί να μιλήσει ο λαος

Επιμένει ο πρωθυπουργός για πρόωρες εκλογές – Έντονη δυσαρέσκεια από το ΔΝΤ

“Δεν μπλοφάρω” λέει ο Παπανδρέου – Τι θα βγάλει η κάλπη των βουλευτικών

Πολιτική θύελλα απο τις δηλώσεις Πάγκαλου περι αναδιάρθρωσης του χρέους

Οι απειλές Παπανδρέου για εκλογές και οι δυσοίωνες προβλέψεις για χρεοκοπία ανεβάζουν τα spread

Αβραμόπουλος: Αν προκύψει ζήτημα πρόωρων εκλογών η ΝΔ είναι έτοιμη

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι