Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Η μομφή και η τρόικα – Το τριήμερο της φωτιάς για την κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η ΕΡΤ φαίνεται πως ήταν μόνο η αφορμή για την πρόταση μομφής. Υπάρχουν και άλλα κίνητρα λένε ορισμένοι. Σίγουρα οφέλη και για τα δυο μεγάλα κόμματα, λένε άλλοι. Όπως και να ‘χει όμως από χθες το απόγευμα ξεκίνησε μια περίοδος πολιτικής αναταραχής που ενόψει διαπραγμάτευσης κρίσιμων ζητημάτων με την τρόικα δυσκολεύει την κατάσταση για την κυβέρνησης.

Η τώρα ή ποτέ έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή μετά την κίνηση Τσίπρα για πρόταση κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο άλλοι βλέπουν ότι πρόκειται για μια κίνηση και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συσπείρωση του κόμματος ειδικά μετά την εσωκομματική “αναταραχή” ύστερα απ’ τις δηλώσεις υπέρ της ευρωζώνης από το Τέξας. Παράλληλα και σε επικοινωνιακό επίπεδο ο κ. Τσίπρας, εκτιμούν άλλοι, προσπαθεί να κερδίσει “πόντους” υπερ του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα όμως κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την απογοήτευσή τους λέγοντας ότι θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα “πέσει” η κυβέρνηση και πως με ανάλογες κινήσεις η ηγεσία δείχνει να μην επιθυμεί τις εκλογές.

Στην αντίπερα όχθη η πρόταση κατά της κυβέρνησης μοιάζει να αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για συσπείρωση. Ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών στη βουλή για τη λήψη μέτρων τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ η πρόταση μομφής θα αναγκάσει τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την όποια αντίδραση στις αμέσως επόμενες ψηφοφορίες.
Ποιος θα πει “ναι” την Κυριακή και “όχι” σε ένα νομοσχέδιο δυο μέρες μετά έλεγαν με νόημα κάποιοι στους διαδρόμους της Βουλής.
Μάλιστα με την κυβέρνηση να μετράει 155 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάποιοι θυμίζουν ότι ο στόχος μπορεί να μην είναι αυτός, αλλά και οι ψήφοι κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών, το έχουν δείξει άλλωστε και σε νομοσχέδια, που στην περίπτωση που υποστηρίξουν την κυβέρνηση τότε αυτή θα βγει ακόμη πιο ενισχυμένη.

Εδώ λοιπόν επανέρχεται το ερώτημα “γιατί τώρα” για τον Αλέξη Τσίπρα και ορισμένοι μιλούν για “μπλόφα” που δεν θα βγει και για επικοινωνιακό λάθος. Αντίθετα κάποιοι μετρούν τα εσωκομματικά οφέλη για τον Α. Τσίπρα και λένε ότι ουσιαστικά ούτε και εκείνος θα βγει χαμένος.
Αντίθετα με την πρόταση μομφής μπορεί συμπληρώνουν κάποιοι άλλοι να κάνει πιο ξεκάθαρη τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση, μετά από ένα “όχι” θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η στήριξη κάποιων νομοσχεδίων και ουσιαστικά θα δημιουργηθεί έστω και με αυτό τον τρόπο ένα μέτωπο στ’ αριστερά.
Απ’ την Αγίου Κωνσταντίνου πάντως λένε ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση γιατί ουσιαστικά βοηθάει την κυβέρνηση, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα.

Όπως και να ‘χει όμως από χθες το απόγευμα ξεκίνησε μια περίοδος-φωτιά. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ εσωτερικού μετώπου και διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Σίγουρα ένα … ατύχημα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν θα περάσει απαρατήρητο λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής και κανείς δεν θέλει να προκληθούν ατυχήματα και εντός της ολομέλειας…

Διαβάστε επίσης:
Συναγερμός σε όλα τα κόμματα για την πρόταση μομφής! Ποιοι κερδίζουν από την κίνηση Τσίπρα και ο στόχος για 155+ βουλευτές

Κεδίκογλου: Μαχαιριά στην χώρα η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εν όψει της πρότασης δυσπιστίας

Τι ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις! Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Στοίχημα για την κυβέρνηση οι 155 ψήφοι

Έτσι αποφασίστηκε η πρόταση δυσπιστίας – Όλο το παρασκήνιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε