Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημαγωγία. “Υποσχεθήκατε να βάλετε τέλος στην αισχροκέρδεια. Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα. Μήπως θα τον δημιουργήσετε με την εξαγορά της Πειραιώς;”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως: “είναι ανυπολόγιστη η περιουσία Τ.Τ. για να τη βγάλετε στο σφυρί, η Αγροτική Τράπεζα στηρίζει την ελληνική οικονομία… Σε ποιόν παραδίδετε αυτή τη δυνατότητα, τη δημόσια περιουσία οφείλετε να τη διαφυλάξετε, είναι περιουσία του λαού για να σώζει τις ανάγκες τους και όχι για να σώζετε τους φίλους σας από το φαλιμέντο”.
“Δεν καταλαβαίνω κατά ποια έννοια εγκαλείτε την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής τράπεζας να καταθέσει την πρόταση της, τί θέλετε να λέγαμε ότι απαγορεύουμε την κατάθεση προτάσεων;”, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κόντρα των δυο ανδρών, όμως, επεκτάθηκε και στο ασφαλιστικό αλλά και τους εσωκομματικούς “πονοκεφάλους” του ΠΑΣΟΚ. “Στηρίζεστε από την άκρα δεξιά, από επιχειρηματικά συμφέροντα, τη Μπακογιάννη, αλλά δεν στηρίζεστε από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ”, είπε και έκρινε πως όσον αφορά στο ασφαλιστικό “το μεγάλο παγόβουνο είναι μπροστά και η αντίδραση της κοινωνίας… Θα υπάρξει τσουνάμι κοινωνικών αντιδράσεων”.
“Μας στηρίζουν οι βουλευτές μας” απάντησε ο Φίλιππος Σαχινίδης και πρόσθεσε: “οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αισθάνονται ότι εκβιάζονται αλλά είχαν μια πολύ ενεργό συμμετοχή στη συζήτηση και με τις δικές τους παρεμβάσεις βελτιώσαμε το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση”.
Και κόντρα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας έγινε το επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, και του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «η πρόταση δημιουργεί κινητικότητα στη λιμνάζουσα κατάσταση, που βρίσκεται η οικονομία», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα την εξετάσει και θα τη συζητήσει μέσα στα όργανα της».
Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «η περαιτέρω εκποίηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και της Αγροτικής Τράπεζας, ισοδυναμεί με οικονομικό έγκλημα, που δίνει τη χαριστική βολή στη χώρα και την οδηγεί σε νέοαποικιοκρατικό καθεστώς υπό την Τρόϊκα».
Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εξετάζει σοβαρά τη πρόταση», η οποία «αφορά τη λεηλασία της χώρας από ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλουν να ελέγξουν απολύτως το τραπεζικό σύστημα».
Απαντώντας ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «αναλαμβάνει εργολαβία την προστασία του δημόσιου τραπεζικού συστήματος», προσθέτοντας πως «δεν χρειαζόμαστε εργολάβους, αλλά οικοδόμους για τη σωτηρία της χώρας».
«Η κυβέρνηση δέχθηκε μια πρόταση από την Τράπεζα Πειραιώς. Έπρεπε να απαντήσει αμέσως ότι “δεν την δέχομαι”, όταν η ίδια η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υγιών κοινωνικών ομάδων, ενδιαφέρεται να υπάρχει κινητικότητα; Ανεξάρτητα αν την δέχεται ή όχι την πρόταση, η κίνηση αυτή δημιουργεί μια κινητικότητα στη λιμνάζουσα κατάσταση της οικονομίας και ξεκινούν να καταγράφονται ευκαιρίες. Η κυβέρνηση έχει τα όργανα της και έχει και την υποχρέωση να τη συζητήσει», πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.