Πολιτική

Η τρόικα, το τρίτο μνημόνιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με μια σκληρή παρτίδα πόκερ μοιάζει πλέον το πολιτικό σκηνικό με του «παίκτες» αφενός να κάνουν «παιχνίδι» και ταυτόχρονα να κρατούν «άσσους» στο μανίκι στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Η επέτειος των 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτέλεσε την αφορμή για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να κρούσει έστω και καθυστερημένα κατά τους επικριτές του τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Ωστόσο τα «μνημόνια» παράλληλα αποτελούν και την αφορμή για έντονες διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων καθώς από φθινόπωρο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου και η τελική συζήτηση και λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους και η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο πάνω στα οποίο θα στηθούν θα συγκροτηθούν τα νέα μέτωπα, οι συμμαχίες, οι συνεργασίες και εν τέλει ο τελικές θέσεις μάχης ενόψει των εκλογών.

Στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της κυβέρνησης συνεργασίας είναι να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, κάνοντας λόγο ακόμη και για εξάντληση της 4ετίας και εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα εσωτερικά του προβλήματα “επιχειρεί” την κοινωνική και κοινοβουλευτική πτώση της κυβέρνησης κηρύσσοντας το δικό του ανένδοτο αγώνα εν έτει 2014.

Ο Αντώνης Σαμαράς διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «δεν πάμε σε εκλογές» ενώ όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης και συζήτησης του με βουλευτές της ΝΔ στο εντευκτήριο της Βουλής, αν πιστεύει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την σημερινή Βουλή, απάντησε «εγώ έτσι πιστεύω» με σκοπό να χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.

Την ίδια ώρα βουλευτές του «καραμανλικού» μπλοκ και συγκεκριμένα οι κ. Γ. Βλάχος, Αλ.Κοντός, Ανδ. Λυκουρέντζος, Ευρ. Στυλιανίδης, Ιορ. Τζαμτζής και Κ. Τσιάρας κατέθεσαν την Πέμπτη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία τοποθετούνται ουσιαστικά επί της φορολογικής πολιτικής και ζητούν δικαιότερη και αποτελεσματικότερη φορολόγηση, με σαφή σκοπό να δείξουν και προς του συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν μόνο αυτοί το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας.

Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες προσεγγίσεις και αναλύσεις «καραμανλικοί» βουλευτές και ΣΥΡΙΖΑ συνδέονται με υπόγειες διαδρομές με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αφήνει ανοιχτούς όλους τους δίαυλους επικοινωνίας  στην κατεύθυνση συγκρότησης κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με αντιμνημονιακές δυνάμεις ως επί το πλείστον.

Παράλληλα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν την κεντροαριστερά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να διαγκωνίζονται ακόμη ποιος έχει τον πρώτο λόγο, αν και όλα θα κριθούν τελικά από το χρόνο των εκλογών, το διακύβευμά τους, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε
Λαφαζάνης: Όνειρα θερινής νυκτός οι ισχυρισμοί Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο για τα δάση

Ανάμνηση το εφάπαξ των στρατιωτικών! Τι “κρύβει” νομοσχέδιο

Handelsblatt: Κάνε καριέρα στο ελληνικό δημόσιο χωρίς κανένα πτυχίο – Αποθεώνει Κυριάκο Μητσοτάκη

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα