Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε στον κ. Βέμπερ ότι αισιοδοξεί για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, και πως προσβλέπει, στη συνέχεια, σε στήριξη από το ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αίτημα για τη χρηματοδότηση μέσω των περιφερειακών ταμείων και των πέντε περιφερειών, όπως είναι το Ν. Αιγαίο, Αττική και Στερεά Ελλάδα, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες γιατί κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία προ κρίσης με αποτέλεσμα για παράδειγμα η περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο 110% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ότι αφορά στην ανάπτυξη. Σημειώνεται, ότι το θέμα βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει ήδη, θα εξεταστεί το 2017, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να το θέσει προς συζήτηση νωρίτερα.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Βέμπερ ζήτησε από την Ελλάδα να καταρτίσει έναν κατάλογο προτάσεων για το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα καταρτίσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο κ. Βέμπερ εμφανίστηκε στη συνάντηση συναινετικός και ευρωπαϊστής και ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη αναφορά.
Πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι η Ελλάδα, ως χώρα που έχει εφαρμόσει Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ίσως θα μπορεί να επικοινωνήσει στη Γαλλία και την Ιταλία την εμπειρία της, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες χώρες δέχονται πιέσεις για εφαρμογή Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιδοτήσεις επιτοκίου παλαιών δανείων μέσω ΕΣΠΑ επιδιώκει η κυβέρνηση – Θετικός ο Βέμπερ
Δένδιας: Έρχονται ρυθμίσεις πακέτο για “κόκκινα δάνεια” και χρέη
Δένδιας: Από Σεπτέμβριο η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω Επενδυτικού Ταμείου
Τι είπαν Σόιμπλε και Δένδιας για φορολογία και ανάπτυξη – Ποιούς θα συναντήσει ο Έλληνας υπουργός