Μούδιασμα και αμηχανία έχει προκαλέσει σε κυβερνητικούς παράγοντες η σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δια της ηγεσίας του διαμηνύει πλέον σε όλους τους τόνους ότι η κυβερνητική σταθερότητα έχει σημείο αναφοράς και τη Χαριλάου Τρικούπη και εφ όσον η Ελιά αποδοκιμαστεί στις Ευρωεκλογές, τότε θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο ότι δε μπορεί να σταθεί η δικομματική κυβέρνηση.
Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου δε σχολιάζει το δίλημμα, που θέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δε Αντώνης Σαμαράς απάντησε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 πως δε θέλει να κρίνει την προεκλογική στρατηγική των δύο κομμάτων και επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν κινδύνευει η κυβερνητική σταθερότητα, τονίζοντας, πως “η κυβέρνηση συνεργασίας άντεξε σε άλλα πολύ πιο δύσκολα, είμαι σίγουρος ότι θα αντέξει και τώρα”.
Μακριά βεβαίως από τις κάμερες η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το εσωκομματικό τοπίο στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο είναι εκρηκτικό και πως σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το βράδυ της 25ης Μαίου θα επικρατήσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έθεσε θέμα απρόσκοπτης προώθησης του κυβερνητικού έργου, στον απόηχο του παρ ολίγον αδιεξόδου στο ζήτημα των λαικών αγορών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και πως δέχεται πιέσεις από τους βουλευτές του.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ορθά κοφτά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση, εξηγώντας πως αυτό δεν πρόκειται για προεκλογικό εκβιασμό αλλά για την αποτύπωση της πραγματικότητας με τρόπο δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο. Διέψευσε, δε πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των πράσινων Υπουργών από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πως οι διαστάσεις του ζητήματος είναι κατά πολύ ευρύτερες από μία τέτοια κίνηση. Επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως πρέπει να διαλυθεί η ψευδαίσθηση περί χαλαρής ψήφου στις Ευρωεκλογές και πως οι πολίτες πρέπει διά της ψήφου τους να επιλέξουν μεταξύ κυβερνητικής σταθερότητας ή αστάθειας, ως εκ τούτου να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ διά της Ελιάς.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν με ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνδιαμορφωτής του συγκεκριμένου διλήμματος καλώντας τους εκλογείς να αποδείξουν διά της ψήφου τους ότι στηρίζουν την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους ψηφοφόρους σε κομματική εκδήλωση στο Βόλο να στηρίξουν Ελια για να μή γίνει η χώρα….Ουκρανία, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δίλημματα σαν αυτό, που έθεσε ο κύριος Βενιζέλος και πως αφ ης στιγμής έτεθη δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Στην συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε εκ νέου ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, νέο δάνειο ή νέα μέτρα, όσο βεβαίως επαληθεύεται το πρωτογενές πλεόνασμα και σύντομα και το δημοσιονομικό. Εμφανίστηκε βέβαιος, πως οι εταίροι μας θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εκτίμησε πως η ψυχολογία στην αγορά αλλάζει, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται οτι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Επανέλαβε, μάλιστα, πως πάγιος στόχος του είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των αδικιών, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για κατάργηση το συντομότερο δυνατόν της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Συνταγματική Αναθεώρηση, που όπως είπε είναι ο θεμέλιος λίθος της οικοδόμησης της “Νέας Ελλάδος” και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει ΠτΔ. Απέφυγε να απαντήσει εάν σχεδιάζει ανασχηματισμό μετά τις Ευρωεκλογές ή εάν ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραμείνει στη θέση του, ενώ ερωτηθείς για το “Ποτάμι” τόνισε ότι προσωπικά δεν αποστρέφεται κάθε τι το νέο, διευκρίνισε, πάντως, ότι δε γνωρίζει τις πολιτικές του θέσεις. Ερωτηθείς για την πρόθεση του να δρομολογήσει την ανασύνθεση του Κεντροδεξιού χώρου επιφέροντας αλλαγές και στη ΝΔ, παρέπεμψε το όλο εγχείρημα σε δευτερεύοντα χρόνο επιμένοντας, πάντως, ότι το κόμμα του παραμένει ο μεγαλύτερος πυλώνας της σταθερότητας. Γνωστοποίησε, δε ότι προσωπική του άποψη είναι πως η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να τεθεί εκτός Νόμου, κάθως αυτο επιτάσσει η Δημοκρατία.
Ο Αντώνης Σαμαράς επετέθη με δριμύτητα, ως αναμένετο, κατά του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να επαναφέρει τη χώρα στο παρελθόν στην πελατειοκρατία και τον συντεχνιασμό. Του χρέωσε παροχολογία τονίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επαναλαμβάνει κατ ουσίαν το “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου και εκτίμησε ότι ο κύριος Τσίπρας θα εξαφανισθεί πολιτικά μόλις η χώρα ξεπεράσει την κρίση. Επέμεινε, μάλιστα, ότι ο κύριος Τσιπρας επιχειρεί να καπηλευθεί τον πόνο και την οδύνη του Ελληνικού λαού και τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί κατά κόρον διχαστικά μηνύματα έναντι των Ελλήνων πολίτων, την ώρα που ο ίδιος πασχίζει να κρατήσει ενωμένο τον λαό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο σεϊχης που θέλει το Ελληνικό είδε Σαμαρά – Βενιζέλο
Επενδύσεις απο την Αραβική Χερσόνησο
Εκλογές 2014: Οι 20 ημέρες που θα κρίνουν το στοίχημα Σαμαρά – H παρέμβαση Καραμανλή
Τσίπρας: Ο Σαμαράς κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες του Μαξίμου