Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μάλιστα εξήγησε τα θερμά αυτά λόγια του λέγοντας πως « πρόκειται για έναν μεγάλο Έλληνα που έχει βάλει πλάτη στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίες με τις επενδύσεις του.
Ο Ιβάν Σαββίδης από την πλευρά του απάντησε στα ποντιακά λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο ήθελε να εκφράσει τις τρείς ιδιότητες, του Πόντιου, του ομογενή και του επενδυτή. Ο πρόεδρος των Ελλήνων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης μιλώντας στο πλαίσιο τoy «Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας» και της συνεχιζόμενης συζήτησης στην Επιτροπή για την ανάγκη «Επενδύσεων Ομογενών» στη χώρα μας, ενόψει της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου, πάντως δεν «μάσησε» τα λόγια του σε σχέση με την αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί η χώρας μας και ουσιαστικά αποτρέπει τον οποιοδήποτε επενδυτή του εξωτερικού να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, χαρακτηριστικά ανέφερε πως « η Ελλάδα χάνει το επενδυτικό παιχνίδι…» καθώς όπως υπολόγισε ο μέσος χρόνος αναμονής έγκρισης μια επένδυσης ανέρχεται σε 2.812 ημέρες ή 7,5 χρόνια και αυτό θα πρέπει με το νέο αναπτυξιακό νόμο να αλλάξει. ενόψει της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου. Επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακό πρότυπο και να προσδιοριστούν οι βασικοί κλάδους στους οποίους επιθυμεί η κυβέρνηση να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και μέριμνα για όλους όσοι έχουν υποβάλλει ήδη επενδυτικά σχέδια. «Ο νόμος να προβλέπει ποινές για εκείνους που καθυστερούν και παρακωλύουν την χορήγηση άδειας» και ζήτησε να υπάρχει ένα «ανοικτό παράθυρο» των επενδυτών με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς προκειμένου να επιλύονται θέματα.
Έδειξε να είναι απορημένος για τα «κόκκινα» δάνεια ορισμένων κλάδων και την ανοχή που επιδεικνύει το κράτος λέγοντας πως δεν μπορεί σε ένα κλάδος όπως ο τουρισμός που έχει συνεχώς αυξητική τάση να υπάρχουν ξενοδοχειακές επιθεωρήσεις που συνεχώς σημειώνουν ζημίες και να βουλιάζουν οικονομικά συνεχώς. ΄Η πήραν δάνεια που δεν πήγαν για το σκοπό που τα πήραν ή είναι κακοί μάνατζερ και διαχειριστές. Αυτές οι προβληματικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να «ανοίγουν» οι μετοχικές τους συνθέσεις και να αντικαθιστούνται οι μάνατζερ και διαχειριστές τους προκειμένου να μην αυξάνουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους σε βάρος του τραπεζικού συστήματος και του Δημοσίου. Επίσης, μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος αλλά και για τα εργασιακά είπε πως είναι υπέρ των ατομικών συμβάσεων εργασίας και ότι δεν μπορεί συνεχίσει να προκηρύσσονται με τον ίδιο τρόπο και αφειδώς οι απεργίες, αλλά αυτές να γίνονται σε προσυνεννόηση με τους εργοδότες.
Εργατικές αλλαγές που δεν βρήκαν σύμφωνη την βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία και του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου.
Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε πως στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ) έχει κατατεθεί μια έκθεση σύμφωνα με την οποία περιορίζεται η αδειοδότηση των ξένων επενδύσεων σε ένα εύρος μεταξύ 6 έως 8 μηνών.