Πολιτική

Κ. Παπούλιας προς Κορέα: Λυπάμαι αλλά δεν κάνετε πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο ανώτατο διμερές επίπεδο, αυτό των Προέδρων των δύο χωρών, διατύπωσε ο Κάρολος Παπούλιας, προς την ομόλογό του της Κορέας, τη πρόσκληση να επενδύσουν Κορεάτες επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Στην αντιφώνησή του προς την κ. Παρκ Γκεούν Χιέ, κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Σεούλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στις δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα ήταν πάντοτε αλληλέγγυα με την Κορέα και πρόσθεσε με έμφαση: «Λυπούμαι να το πω, η επενδυτική παρουσία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων χαμηλές. Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας ενισχύεται από τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και έχουν αναδείξει ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αναμένει την έμπρακτη ανταπόκριση της Κορέας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την Ομοσπονδία Κορεατικής Βιομηχανίας (FKI) θα δώσουν μια νέα ώθηση ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθούν οι Κορεάτες τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στους δεσμούς αίματος, όπως είπε, καθώς πριν από έξι δεκαετίες ο ελληνικός και ο κορεατικός λαός, κατ’ επιταγήν των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκαν στα πεδία των μαχών και αγωνίσθηκαν μαζί για την ελευθερία και τη δημοκρατία. «Θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω και να αποτίσω φόρο τιμής στους συμπατριώτες μου οι οποίοι συμμετείχαν στον πόλεμο του 1950-53, δύο από τους οποίους βρίσκονται σήμερα μαζί μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της Ελλάδας, ως αξιόπιστου παράγοντα σταθερότητας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Αυτό πιστοποιείται και από την πρόσφατη ανάληψη ερευνητικών γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από την εταιρεία KOGAS. Θέλω εδώ να τονίσω ότι και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο της, αλλά και να προχωρήσει στις συνέργειες που είναι απαραίτητες προς τούτο», επεσήμανε.

Επικαλούμενος τη διχοτόμηση του κορεατικού έθνους που έχει χωρίσει την Κορέα σε Νότια και Βόρεια, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οριστική ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο και ανέδειξε τις ευθύνες της Τουρκίας για τη διχοτόμηση της Κύπρου. «Εσείς, ο λαός της Κορέας, μπορείτε άμεσα να κατανοήσετε τα αποτελέσματα μίας διχοτόμησης…Η Τουρκία φθάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους, εγείροντας έτσι σοβαρά ερωτηματικά για το ποια είναι η πραγματική της βούληση για την επανένωση της νήσου. Εμείς, από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ.Παπούλιας και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Μία λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς στρατό κατοχής. Θέλω από τη Δημοκρατία της Κορέας, να δηλώσω ότι τα τετελεσμένα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής δεν πρέπει να γίνουν ποτέ δεκτά από την διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργοί φαίνεται πως αγνοούν ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Η έκπληξη Παπούλια μόλις κατάλαβε τι είχε γίνει

“Παλληκάρια της φακής” εναντίον τρόϊκας και ο Παπούλιας

H COSCO στο επίκεντρο της συνάντησης Παπούλια – Βαρβιτσιώτη

Ποια μπήκε στο Προεδρικό με πανό “Σώστε τις Σκουριές” – ΦΩΤΟ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα