Παρασκευή, 5 Ιουλ.
23oC Αθήνα

Ξεκινάει το μεγάλο παζάρι κυβέρνησης – τρόικας! Εκβιάζουν με τη δόση των 8,1 δισ. και διακοπή χρηματοδότησης για να πάρουν νέα μέτρα

Ξεκινάει το μεγάλο παζάρι κυβέρνησης – τρόικας! Εκβιάζουν με τη δόση των 8,1 δισ. και διακοπή χρηματοδότησης για να πάρουν νέα μέτρα

– Πρώτο θέμα στην ατζέντα η κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων
– Σε… δόσεις η δόση των 8,1 δισ., ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων
– Απειλή διακοπής της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ αν δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό
– Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στις 12:00 ενόψει των ραντεβού Στουρνάρα, Μητσοτάκη με τους δανειστές
– Η “μαύρη τρύπα” το ΕΟΠΥΥ φέρνει… μέτρα
– Τι ζητούν οι δανειστές για φόρο ακινήτων και χαράτσι

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα λέγεται, ακούγεται και γράφεται τις τελευταίες ώρες. Οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέψουν αλλά οι διαθέσεις του είναι κάτι περισσότερο από άγριες: είναι προαποφασισμένες…

Πρωτομηνιά και νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών. ΕΟΠΥΥ, Δημόσιο, φορολογικά παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα και να έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κείμενα του νέου μνημονίου πριν από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου.

Γιατί; Για μόνο έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Μόνο που η μεγάλη δόση θα δοθεί σε… δόσεις και με την προϋπόθεση πως θα υλοποιούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Επίσης, μόνο έτσι θα μπορέσει συνεδριάσει και το ΔΝΤ για να εγκρίνει το 1,8 δισ. που αναλογεί στο Ταμείο.

Σε αντίθετη περίπτωση τίθεται, από πλευράς δανειστών, το δίλημμα: αν τον Αύγουστο το ΔΝΤ διαπιστώσει πως δεν έχει καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί για την περίοδο 2013-2014, το Ταμείο θα αποχωρίσει. Το… επιβάλλει το καταστατικό του. Και θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, οδηγώντας την σε νέο κούρεμα του χρέους. Και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που η Γερμανία δε θέλει ούτε να σκέφτεται. Όχι πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τουλάχιστον…

Μίνι… προετοιμασία

Σήμερα λοιπόν, αρχίζει ο αγώνας δρόμου για τη νέα συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντήσει στις 17:00 τους εκπροσώπους της τρόικας και 2,5 ώρες μετά (19:30), οι δανειστές θα έχουν την πρώτη του συνάντηση με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενόψει των κρίσιμων ραντεβού, στις 12:00, το οικονομικό επιτελείο κάλεσε… πανστρατιά και ευρεία σύσκεψη. Θα μετάσχουν τα μέλη της κυβέρνησης που προέκυψαν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό και εμπλέκονται με την τρόικα: ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί του, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Οι συμβασιούχοι και οι 12.500 που… κινούνται

Στην «κορυφή» των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, άλλωστε συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι η διαδικασία της «κινητικότητας» δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο, ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου. Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000- 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Ο ΕΟΠΥΥ και η «μαύρη τρύπα»

Υψηλά στην «ατζέντα» της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014.

Άλλωστε, στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί, πριν από τον ανασχηματισμό, ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της «τρύπας».

Ο φόρος των ακινήτων και το χαράτσι σε 4 δόσεις

Οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 (κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες) και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν, σε 4 από 5, οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (χαράτσι) του 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.

Τέλος, η τρόικα ζητεί και την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της τρόικας, είναι και το ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Άδωνι σε νοσοκομεία τη νύχτα!

Λουκέτα εν μέσω θέρους! Ποια νοσοκομεία πάνε για κλείσιμο

Με απειλές για νέα μέτρα έρχεται η τρόικα στην Αθήνα – Τι απαιτούν με το προσχέδιο μνημονίου

Στο βωμό επικουρικές και κατώτατος μισθός – Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων φέρνει νέα μέτρα και μισθούς 350€

Σόιμπλε: Σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα – Τι αναφέρει για τα λάθη του ΔΝΤ και το κούρεμα του χρέους

Φτάνει στην Αθήνα η τρόικα – Τι νέα μέτρα αναμένεται να ζητήσει

Alpha Bank: Η Ελλάδα στην κρισιμότερη καμπή της

Όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε