Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρίσκει την Ελλάδα με ξεκάθαρο νικητή των εκλογών αλλά όχι με κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς με 29,65% και 129 έδρες δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά έχει σίγουρα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Aπό την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας από την στιγμή που ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα έσπευσε να δηλώσει ότι επιλέγει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ρόλους – κλειδιά, ρόλους ρυθμιστών των εξελίξεων και είναι βέβαιο ότι από χθες κιόλας τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Και οι δυο θα θέσουν τους όρους τους προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες.
Άλλωστε όπως έχει μεταδώσει από χθες το Newsit, ένας από τους βασικούς όρους του ΠΑΣΟΚ θα είναι να μην συμμετάσχουν δικά του στελέχη στην κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό πληροφορίες από την Συγγρού αναφέρουν συνεχώς ότι ο Σαμαράς προσανατολίζεται σε κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών.
Λένε επίσης οι πληροφορίες ότι στην κυβέρνηση αυτή όπως την σκέφτεται ο κ. Σαμαράς θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη Αριστερά.
Μάλιστα, ειδικά για το υπουργείο Οικονομικών θα επιλεγεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
«Μιλάμε για μια κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος» λένε στελέχη της Συγγρού.
Είναι πλεον σαφες οτι το βάρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πέφτει στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά. Μαζί και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 179 έδρες.
Τα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι
Παρότι από το ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι δεν θα επιθυμούσε να μπουν στελέχη του σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, από την πλευρά της ΝΔ δεν θεωρείται ότι είναι αντίθετοι για παράδειγμα στην αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Για το υπουργείο Οικονομικών οι φήμες δίνουν και παίρνουν για Σταύρο Δήμα ή Κωστή Χατζηδάκη, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί συμμετοχή στην κυβέρνηση στον Γιώργο Φλωρίδη, αλλά και μια ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν αποκλείονται και ονόματα όπως οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.
Πως θα πει το ναι το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εμφανίστηκε στην αρχή άκαμπτο, λέγοντας ότι κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται όμως λίγο αργότερα μαλάκωσε την στάση του και είπε ότι αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε αναγκαστικά θα έχουμε μια συγκυβέρνηση, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ.
Μεγάλο ρόλο λένε πληροφορίες, έπαιξαν και τα δυο τηλεφωνήματα που έγιναν από Μέρκελ και Ολάντ σε Σαμαρά και Βενιζέλο, αντίστοιχα.
‘Αλλωστε, παρά το αποτέλεσμα που φαίνεται να δέχεται με ικανοποίηση η ευρώπη, οι πιέσεις δεν έχουν κοπάσει ώστε να βρεθεί πλεον σταθερός συνομιλητής για να προχωρήσουν όλα όσα έχουν μείνει πίσω λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού πάρει την διερευνητική εντολή θα επικοινωνήσει εντός της ημέρας με Βενιζέλο και Κουβέλη για να εξεταστεί το πλαίσιο για μια κυβερνητική συμμαχία.
Πρωθυπουργός ο Σαμαράς
Σε αυτό που τουλάχιστον μέχρι και αυτή την ώρα εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτος ο κ. Σαμαράς είναι στο να είναι άλλος ο πρωθυπουργός στο όποιο σχήμα. Λένε από το επιτελείο του ότι αν κάποιος επιχειρήσει να τορπιλίσει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, με επίκεντρο το πρόσωπο του πρωθυπουργού, θα είναι «εκδικητική και μικρόψυχη κίνηση» που θα υποκρύπτει ταυτόχρονα και «μικροκομματικές σκοπιμότητες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT
Πρώτο κόμμα… η αποχή – Οι νικητές και οι χαμένοι
Οι βουλευτές Επικρατείας που εκλέγονται – Μένει εκτός η Φώφη Γεννηματά