Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

“Καρφιά” Μέρκελ κατά Τσίπρα και “ευχαριστώ” στον Σόιμπλε

“Καρφιά” Μέρκελ κατά Τσίπρα και “ευχαριστώ” στον Σόιμπλε

Μπορεί κατά τις συναντήσεις τους στο περιθώριο των τελευταίων Συνόδων Κορυφής, κάθε κλικ του φωτογραφικού φακού να τους “συλλαμβάνει” να μιλούν και να χαμογελούν αλλά η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε, κυρίως για εσωτερικούς λόγους, να τα βάλει με τον Αλέξη Τσίπρα. Και να ευχαριστήσει δημόσια των υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, λίγο πριν την ψηφοφορία για το αν θα επανεκλεγεί στην προεδρία του, η Άγνκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το 2015 ως την πιο δύσκολη χρονιά της ζωής της. Αιτία όχι μόνο η ελληνική κρίση, αλλά και η Ουκρανία, η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και η συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings.

Η Μέρκελ αποθέωσε δημόσια τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση, “αναγκάζοντας” τους συνέδρους να χειροκροτήσουν για αρκετή ώρα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. «O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση της ελληνικής κρίσης αλλά και στην επιβολή των γερμανικών θέσεων», είπε.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε κρίσιμη δοκιμασία τη διάσωση της Ελλάδας και τόνισε ότι «στο τέλος ένας άνθρωπος ήταν καθοριστικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». «Εγκάρδια ευχαριστώ», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας απευθυνόμενη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο οι σύνεδροι χειροκρότησαν επί αρκετή ώρα όρθιοι. 75 λεπτά είχε διάρκεια η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ, που επίσης καταχειροκροτήθηκε.

«Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία – για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ίδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Και αφού ευχαρίστησε δημόσια τον Σόιμπλε, η Μέρκελ έριξε τα… καρφιά της στην κυβέρνηση Τσίπρα και την κατηγόρησε πως «απίθανες παλινωδίες από την αριστερή κυβέρνηση έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωζώνη». Τόνισε δε πως η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα λάθη της ίδρυσης της Ευρωζώνης».

Η καγκελάριος προσέθεσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες –ανάπτυξη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία– πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως αυτή την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε