Παρασκευή, 26 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Καρότο και μαστίγιο … ως τις εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση Σαμάρα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων είναι φανερό ότι παρά την κρίση κινείται στη βάση μιας παλαιοκομματικής συνταγής μέχρι πρότινος πετυχημένης.

Οι πάλαι ποτέ προεκλογικές παροχές είναι ξανά το γνωστό και δοκιμασμένο χαρτί που παίζεται προς άγρα ψήφων, σε σημείο που το κόμμα της ΝΔ να «αφισοκολεί» αναρτήσεις στο διαδίκτυο διαφημίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πάντα με…«εντολή Σαμαρά».

Είναι γεγονός ότι έχοντας στα χέρια της το πολιτικό και επικοινωνιακό όπλο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η επισημοποίηση του οποίου αναμένεται από την EUROSTAT τον Απρίλιο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να τονώσουν το κοινωνικό τους προφίλ, μοιράζοντας σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού που επλήγησαν από την κρίση το 70%.

Βέβαια τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι τα «κόλπα» του παρελθόντος προσβάλουν πλέον την νοημοσύνη των πολιτών και γι΄αυτό οι πληθαίνουν οι εισηγήσεις περί συνολικής «διόρθωσης» της ασκούμενης πολιτικής με αιχμή του δόρατος την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού.

Έτσι από τη μια πλευρά υπάρχει το «καρότο» των παροχών λόγω και της χαλαρής στάση που τηρούν απέναντί στην κυβέρνηση οι ευρωπαίοι δανειστές, ευρωεκλογές γαρ, από την άλλη όμως υπάρχει και το «μαστίγιο» λόγω των πιέσεων της τρόικας για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με βάση τις εντολές ΟΟΣΑ.

Παρά την «πολιτική βοήθεια» που αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου λόγω και των εκλογικών αναμετρήσεων, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ έχουν χαρακτήρα προαπαιτούμενων για την τρόικα, αν και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, έσπευσε να δηλώσει ότι…«δεν είναι και οι πλάκες του Μωυσή»!

Η άφιξη της τρόικας είναι άγνωστη προς το παρόν με την κυβέρνηση πάντως να μη αγχώνεται ιδιαίτερα λόγω…πλεονάσματος, ωστόσο η πίεση της τρόικας αναμένεται να ενταθεί καθώς οι όποιες πολιτικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης Σαμαρά για «τελική λύση» στο ζήτημα τους χρέους περνούν από τη λεωφόρο ενός τρίτου «μνημονίου» ή όπως αλλιώς “βαφτιστεί”.

Έν κατακλείδι μεταξύ «καρότου» και «μαστιγίου» θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι τις αναμετρήσεις του Μαϊου, ευελπιστώντας να εισπράξει τα μέγιστα δυνατά πολιτικά και εκλογικά οφέλη διατηρώντας ουσιαστικά ανέπαφο τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής με ορίζοντα το 2020 τουλάχιστον…

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε