Πολιτική

Κατάληψη” της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών για το φόρο ακινήτων

Συνεχείς συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έχουν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με πρώτο και σημαντικότερο θέμα τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Στο «τραπέζι» των συσκέψεων, προκειμένου να συνταχθεί και το κείμενο, βάσει του οποίου θα διαπραγματευθούν στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η προετοιμασία για τα προαπαιτούμενα της επόμενης διετίας και η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2014.

Ο φόρος θα αφορά το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κ.λπ.)

Ο συγκεκριμένος φόρος θα αφορά το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κ.λπ.). Γι αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως και τη 14η Οκτωβρίου την προθεσμία για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των στοιχείων των αγροτεμαχίων, προκειμένου να καταρτιστεί και το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο». Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πειστεί η τρόικα για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου από τις εφορίες.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, αυτά αναμένεται να φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, αυτά αναμένεται να φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 945 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και ο φόρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλλεται κλιμακωτά και θα είναι κατά μέσο όρο 10 ευρώ ανά στρέμμα.

Σημειώνεται, ότι το τελικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να δοθεί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές παρατηρήσεις, ώστε εν συνεχεία να δημοσιοποιηθεί για γενική διαβούλευση και να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ