Όπως σημειώνεται ήδη στον υπότιτλο του σχετικού δημοσιεύματος με τίτλο “Η χώρα στην άμμο προσπαθεί ένα νέο ξεκίνημα”, η υπουργός Τουρισμού απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αφήσουν τις απεργίες και να προσφέρουν και πάλι περισσότερη ασφάλεια στους τουρίστες.
“Ακόμη κι αν οι απεργίες είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, στην παρούσα κατάσταση το εθνικό συμφέρον πρέπει να έχει προτεραιότητα”, λέει.
Σύμφωνα με την κα Κεφαλογιάννη, δεν είναι μόνον οι πολλές απεργίες και διαμαρτυρίες, αλλά είναι επιπλέον και η εικόνα την οποία μεταφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης, ενός κράτους του ευρώ που περνά κρίση, που έχουν οδηγήσει σε χειροτέρευση της κατάστασης στις κρατήσεις και σε δυσεπίλυτα προβλήματα του κλάδου και όντως “η κατάσταση ήταν αδιέξοδη”, όπως χαρακτηριστικά λέει.
Επισημαίνει συγχρόνως πως μέσα στους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση έχει λάβει πολλά μέτρα, ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, για να καταστεί η Ελλάδα και πάλι ελκυστική για τους τουρίστες.
Ακόμη και την ανθούσα φοροδιαφυγή σε πολλά τουριστικά κέντρα, η κα Κεφαλογιάννη θέλει να την αντιμετωπίσει με αυστηρότερες προδιαγραφές, έστω και αν πρόκειται για μια προσπάθεια «μαμούθ», καθώς «μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια δεν αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη», όμως, όπως προσθέτει, στο μεταξύ υπάρχει ρύθμιση στη βάση της οποίας ο πελάτης μπορεί να αρνηθεί να πληρώσει, αν δεν του δοθεί η νόμιμη απόδειξη.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αποφέρουν ήδη πρώτους καρπούς, όπως διαπιστώνεται από τα επίκαιρα στοιχεία των ταξιδιωτικών πρακτόρων, σύμφωνα με τα οποία διαφαίνεται για φέτος και πάλι μικρή άνοδος στις κρατήσεις για Ελλάδα, ειδικότερα μάλιστα σε σχέση με τη μεγάλη πτώση που είχαν παρουσιάσει οι πρώτοι μήνες του περασμένου έτους.
Μάλιστα, στην Αυστρία υπάρχει μια αύξηση με διψήφιο ποσοστό, όπως αναφέρει στην «Ντι Πρέσε» η Κάθριν Λίμπελ, του οργανισμού TUI, η οποία εκτιμά πως η ανασφάλεια των τουριστών ως προς ματαίωση ή καθυστερήσεις στις πτήσεις και στα πλοία υποχωρεί, ενώ και στα ΜΜΕ έχει περιοριστεί η ειδησεογραφία για απεργίες.
Η συντάκτρια του δημοσιεύματος παρατηρεί πως ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Ελλάδας, στην οποία αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού ΑΕΠ, που αντιστοιχούσε πέρυσι σε περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων εσόδων από τον τουρισμό, ενώ στον κλάδο απασχολείται ένας στους πέντε εργαζόμενους.
Τέλος επισημαίνεται ότι κατά την περασμένη χρονιά επισκέφθηκαν την Ελλάδα 450.000 Αυστριακοί ενώ το 2010 ο αριθμός τους είχε ανέλθει στις 500.000.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Spiegel: εκρηκτικό καλοκαίρι στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2012
Εγκρίθηκαν 467 επενδυτικά σχέδια στο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού
Οι Ρώσοι σώζουν τον τουρισμό – Πάνω από 1 εκατομμύριο θα έρθουν φέτος