Πολιτική

Κίνημα “Αγανακτισμένων” Πολιτικών κατά Παπακωνσταντίνου – Όχι στα μέτρα αλλά ναι από πολλούς στις πρόωρες εκλογές

- Β.Παπανδρέου: "'Οταν το 2009 σου είπα να πάρεις μέτρα με αντιμετώπισες σαν ούφο!"
- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Αποκαλύψεις εναντίον του υπουργείου Ανάπτυξης
- Τι είπαν Νασιώκας, Κρεμαστινός, Μακρυπίδης, Πετσάλνικος, Γείτονας
- Φήμες ακόμα και για ηρωϊκή έξοδο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπορεί να εμφανίστηκε με έντονη διάθεση αυτοκριτικής και να απολογήθηκε για τις αστοχίες, όπως είπε στην εφαρμογη των μέτρων, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν “έψησε” τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εδώ και αρκετή ώρα τ΄ ακούει για τα καλά στο ΚΤΕ Οικονομικών.

Απ’ όσους έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής την πιο έντονη κριτική έχουν ασκήσει η Βάσω Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης οι οποίοι είπαν σκληρές κουβέντες τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

“Οταν σε είχα επισκεφθεί στα τέλη του 2009”, είπε στο πρώτο ενικό στον κ.Παπακωνσταντίνου, “και σου είχα πει να πάρεις μέτρα, με αντιμετώπισες σαν ούφο! Τι έχει κάνει για τους κερδοσκόπους; Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας χώρας δεν οδηγεί πουθενά.” Και συνέχισε: “Αφήστε τα κόλπα του opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Το σχέδιό σας έχει κοντά πόδια.”

Η κα Παπανδρέου έκλεισε την τοποθέτησή της με την εξής φράση: “‘Οταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία!”

Πολλοί ήταν εκείνοι οι βουλευτές που ζήτησαν είτε άμεσα είτε με έμμεσο τρόπο την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η βουλευτής Σοφία Γιαννακά δήλωσε ότι “δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ ότι έπαθε και στην Πορτογαλία ο Σόκρατες, δηλώνοντας εμμέσως υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Σε έντονα ειρωνικό ύφος η Τόνια Αντωνίου είπε: ” Ο Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής στην ομιλία του και εξήγησε γιατί το Μνημόνιο 2 θα αποτύχει, όπως το Μνημόνιο 1. Το πρόβλημά μας είναι η χρεοκοπία ενώ θα έπρεπε να είναι το όπλο μας” και ζήτησε τη διενέργεια εκλογών. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκε και ο κ. Γερανίδης, ενώ ο κ. Ζωΐδης δήλωσε ότι δεν βλέπει άλλον τρόπο πέρα από τις εκλογές για να εκτονωθεί η κοινωνική οργή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βαρβαρήγος, ο οποίος δήλωσε ότι ο κόσμος βλέπει μόνο σκοτάδι και τις θυσίες του να πηγάινουν χαμένες και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή και να ζητήσει την υπερψήφισή του με 180 βουλευτές και εάν δεν ψηφιστεί να γίνουν εκλογές.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος είπε: “‘Οσοι ξεγέλασαν το λαο πήγαν στο Γουδί. Αν ξεπουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα και δημόσια περιουσία στη Θράκη να το σκεφτείτε καλά”. Είπε επίσης: “Μια κυβέρνηση πρέπει να έχει παντελόνια για να μην πω όρχεις”.

“Οι άνθρωποι που γεμίζουν τις πλατείες πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους όχι ταπεινωμένοι αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση. Αυτό θα είναι ή ανασχηματισμός με πρόσωπα εμπιστοσύνης, ή δημοψήφισμα με καθαρό και όχι με ομιχλώδες ερώτημα ή εκλογές που όλοι δικαίως απεύχονται”, είπε ο Δ.Κρεμαστινός.

Αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του Εκτωρα Νασιώκα. “Υπάρχουν ευθύνες”, είπε “και πρέπει να αναληφθούν και πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις. Δεν χρειάζονται εκλογές αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.”

Ο Δημήτρης Καρύδης, είπε: “Οι μισοί ψηφοφόροι είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι μισοί στις πλατείες. Δεν μπορούμε να τους πείσουμε. Φανταστείτε να υπάρχει μισό εκατομμύριο κόσμος στο Σύνταγμα και εμείς μέσα στη Βουλη να ψηφίζουμε αμέριμνοι”.

Την εκτίμησή του ότι “δεν βγαίνει το πρόγραμμα”, διατύπωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα, που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί ο κόσμος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ζητείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της. “Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά για τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε με νόημα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παραθεριστές, όπως εκείνοι της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του πως δεν μπορεί την ώρα που βάζουμε νέα μέτρα, να υπάρχουν 3 οργανισμοί στο υπουργείο Ανάπτυξης για την ένδυση και την τεχνολογία και ο ένας εξ αυτών να έχει οκταμελές Δ.Σ. και επτά υπαλλήλους και να κοστίζουν στο δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, η πρώην υπουργός, κα Μπατζελή δήλωσε ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη σύναψης ενός νέου δανείου και μάλιστα εκτός μηχανισμών.

Αντίθετος στα μέτρα και ειδικά σε όσα αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εμφανίστηκε και ο Βασίλης Τόγιας.

Απολογητικός ο Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών αφού μίλησε για σχεδόν 2 ώρες στο ΚΤΕ Οικονομικών, δεν είχε καμία σχέση με το ύφος που είχε σε προηγούμενες ανάλογες συνεδριάσεις, όπυ συνάδελφοί του τον είχαν κατηγορήσει για αλαζονική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν φανερά απολογητικός και με διάθεση αυτοκριτικής. Είπε οτι έγιναν αστοχίες και λάθη και γι’ αυτό δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι στο 100%.

«Δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για τη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανέφερε ότι είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των δανειστών.

‘Οσο για το φορολογικό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι πιο ήπια τα μέτρα, επανέλαβε όμως ότι το Μεσοπρόθεσμο θα έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, ο Κώστας Γείτονας να μην μειωθεί το αφορολογητο και χαρακτήρισε το δημοψήφισμα προθάλαμο εκλογών. “Εχετε χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και γι’ αυτό οδηγηθήκατε στην ανακοίνωση της Κυριακής”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φ.Πετσάλνικος ζήτησε να μην αυξηθεί η φορολογία στα καύσιμα αλλά να θεσπισθεί η εισφορά αλληλεγγύης.
Δηλαδή όπως εξήγησε αυτή η εισφορά να μπει σε μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να είναι 3%!

Στην συνεδρίαση θα μιλήσουν συνολικά πάνω από 60 βουλευτές, ενώ παραβρίσκονται και οι : Γιαννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Λούκα Κατσέλη.

‘Ολοι τους θα πρέπει να είναι πολύ πειστικοί αλλά και ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού όλο το τελευταίο διάστημα ακούγεται πολύ έντονα οτι από το “πανέρι” των 16 βουλευτών που πρόσφατα έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργο, κάποιοι δηλώνουν σε συζητήσεις οτι σκέφτονται πολύ σοβαρά ακόμα και το ενδεχόμενο να παραιτηθουν.

Αυτό βέβαια που δεν διευκρινίζουν είναι εαν θα παραιτηθούν εντελώς από το βουλευτικό τους αξίωμα ή εάν θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και θα γίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές (βλέπε Σακοράφα, Οικονόμου και Δημαρά). Σε όλους αυτούς προστίθεται και ο Μίμης Ανδρουλάκης ο οποίος κατά μόνας απήθυνε την Δευτέρα ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για αλαζονεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου τα πήραν όλα πίσω για να εκτονωθεί η ένταση στο Υπουργικό και τις … πλατείες

Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό: “Είστε επιδεικτικά αλαζόνες!”

“Δεν έχουμε λάβει γνώση”, απαντά το Μαξίμου για την επιστολή 16 βουλευτών που ζητούν ενημέρωση για το Μεσοπρόθεσμο 

Είχε ενημερώσει η Δαμανάκη τον πρωθυπουργό για τα περί εξόδου

“Δώστε εξηγήσεις κ. Δαμανάκη”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας