Παρασκευή, 19 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Κλειδώνει σήμερα η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών – Εκκρεμούν μόνο τα “κόκκινα δάνεια”

Κλειδώνει σήμερα η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών – Εκκρεμούν μόνο τα “κόκκινα δάνεια”

– Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του newsit.gr που ήθελαν την διαπραγμάτευση να ολοκληρώνεται σήμερα
– Η αυλαία θα πέσει μετά και το απογευματινό ραντεβού που ξεκίνησε το απόγευμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών
– Για τον Ιανουάριο παραπέμπεται το θέμα με τα “βαριά” στεγαστικά δάνεια
– Διαψεύδει τα περί κατάργησης 15ετιας ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο newsit.gr

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, “ειμαστε πολύ κοντά” δήλωσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν αναμένεται σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Το μόνο θέμα που μένει ανοικτό είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα κλείσει το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, ενώ για τον Ιανουάριο παραπέμπεται το θέμα με τα “βαριά” στεγαστικά όπως λένε. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα εκταμιευθεί και η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου Tαμείου Iδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

Τι συμβαίνει με την κατώτατη σύνταξη

Θέμα με τη 15ετία για τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “κουαρτέτο” δεν ζήτησε κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ’ ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο newsit.gr. διέψευσε κατηγορηματικά ότι τίθεται θέμα κατάργησης της 15ετιας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε