Προληπτικά μέτρα για να μην παραλύσει η λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς συνεχίζεται η φημολογία και η ονοματολογία ενόψει του επερχόμενου ανασχηματισμού έλαβε χθες το Μέγαρο Μαξίμου.
Μέσω στελεχών του, το Μαξίμου επεχείρησε να τραβήξει φρένο στην εντεινόμενη συζήτηση περί των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διαρροές, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν πως “ανασχηματισμοί γίνονταν και θα γίνονται πάντα, όμως τώρα δεν είναι της παρούσης η συγκεκριμένη κουβέντα”.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής δεν έθεσε εν κινδύνω την κυβερνητική σταθερότητα, ωστόσο, ομολογούν πως οι Έλληνες πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο θα αξιοποιηθεί δεόντως από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των σοβαρών κοινωνικών αδικιών και της επιτάχυνσης της προσπάθειας εμπέδωσης της ανάπτυξης στη χώρα. Στην πραγματικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε πάγο στα σενάρια περί ανασχηματισμού, όχι γιατί άλλαξε γραμμή πλεύσης αλλά, όπως υποσημείωνε ανώτερο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, “δε μπορεί να δείχνεις ότι σύρεσαι σε έναν ανασχηματισμό, επειδή στο ζητάνε κάποιοι αμέσως μετά τις εκλογές.
Το ίδιο στέλεχος προέβαλλε, εξάλλου, το επιχείρημα των υποχρεώσεων της Ελληνικής προεδρίας αφήνοντας να εννοηθεί πως ο χρόνος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να περιμένει έως το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου.
Στον αντίποδα, πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη πρεσβεύουν πως εφ όσον άνοιξε η συγκεκριμένη συζήτηση οι αλλαγές δε μπορεί να επέλθουν σε δευτερεύοντα χρόνο εν όσω μάλιστα θα παρατηρούνται διαλυτικά φαινόμενα στα Υπουργικά γραφεία.
Κατά την αποψινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν μία τελική συζήτηση όχι τόσο πολύ για την ανθρωπογεωγραφία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αλλά για το εύρος των αλλαγών και πολύ περισσότερο για τον χρόνο με το επικρατέστερο σενάριο να παραμένει πως ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο 15μερο του Ιουνίου.
Κεντρικό πρόσωπο του επικείμενου ανασχηματισμού αναδεικνύεται ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φρόντισε και χθες, δεύτερη ημέρα, να τροφοδοτήσει τη συγκεκριμένη συζήτηση “διαβεβαιώνοντας” πως θα παραμείνει στη θέση του. “Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λυπάμαι που μία ανθρώπινη αντίδραση μου δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δε σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη μάχη της οικονομίας, που υπηρετώ” επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και αλλάζοντας εκ νέου τα δεδομένα στο θρίλερ της παραμονής του ή όχι στην Οδό Νίκης.
Στενοί συνεργάτες του κυρίου Στουρνάρα δίνουν πλέον περισσότερες πιθανότητες παραμονής του στο Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. Πιθανή αλλαγή στο Υπουργείο Οικονομικών συνδέεται και με την αλλαγή σκυτάλης στην Διοίκηση της ΤτΕ, καθώς είναι γνωστόν πως ο κύριος Στουρνάρας δεν θα έλεγε όχι σε πιθανή μετακίνηση του εκεί.
“Τα στελέχη σου δεν τα πετάς, γιατί έτσι ακυρώνεις την πολιτική σου” σχολίαζε κορυφαίο στελέχους της ΝΔ, ωστόσο, η προοπτική να γίνει ο Υπουργός Οικονομικών ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της χώρας προσκρούει σύμφωνα με πληροφορίες στην επιθυμία του Ευάγγελου Βενιζέλου να παραμείνει σε αυτήν τη θέση ο Γιώργος Προβόπουλος.
Επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, διέρρεαν χθες πως η 6η Ιουνίου δεν είναι deadline για την αλλαγή φρουράς στην ΤτΕ, καθώς, όπως εξηγούσαν υπάρχει η δυνατότητα βάσει του Καταστατικού της να μεσολαβήσει όχι μεγάλο, ωστόσο, χρονικό διάστημα, όπου τις υπογραφές θα βάζει ακόμη και ο υποδιοικητής, υπαινισσόμενοι πως κατά τη διαχείριση του “ζητήματος Στουρνάρα” η κυβέρνηση δεν βιάζεται να λάβει τελεσίδικη απόφαση έως την άλλη εβδομάδα. Τα ίδια στελέχη, πάντως, διευκρίνιζαν ότι μία τέτοια εκδοχή, δηλαδή να μείνει “ακέφαλη” η ΤτΕ, έστω και για λίγες εβδομάδες ή ημέρες δε φαντάζει τώρα το επικρατέστερο σενάριο.
Όπως είναι φυσιολογικό, άλλωστε, στα Υπουργικά γραφεία το θέμα, που μονοπωλεί τις συζητήσεις είναι οι επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και η σχετική σεναριολογία κυριολεκτικά οργιάζει. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πιθανοί να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο φέρονται οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Μανιάτης, ενώ πλησιέστερα στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα φέρονται οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Βρούτσης, Άδωνις Γεωργιάδης και Χαράλαμπος Αθανασίου.
Κοντά στην υπουργοποίηση τους από τη ΝΔ φέρονται οι Μάκης Βορίδης αλλά και οι αποτυχήσαντες στις αυτοδιοικητικές μάχες Άρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος και Σταύρος Καλαφάτης ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται κατά πόσον θα θελήσει ο Αντώνης Σαμαράς να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα και στελέχη πέραν της γαλάζιας κοινοβουλευτικής δύναμης συμβολίζοντας τη διεύρυνση της κυβερνητικής στήριξης.
Από την πλευρά της Ελιάς, που διεκδικεί ισχυροποίηση του πολιτικού της ρόλου εντός της κυβέρνησης βεβαία θεωρείται η υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ μία σειρά στελεχών όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αλλά και ορισμένοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, που απέτυχαν να εκλεγούν, προβάρουν ήδη το υπουργικό κοστούμι. Και στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκτιμάται ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση προς πρόσωπα, που δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να συνδράμουν στην κυβερνητική προσπάθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μείωση φόρων και εισφορών μετά το αποτέλεσμα της κάλπης – Τα σχέδια για αύξηση του εισοδήματος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σαμαράς προσπερνάει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές: Δεδηλωμένη υπάρχει…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απάντηση του Άδωνι στις φήμες για την αντικατάστασή του στο υπ.Υγείας
Σαμαράς – Βενιζέλος: “Ξεροσφύρι” και χωρίς… ανασχηματισμό η πτήση για Βρυξέλλες