Ειδικότερα δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες:
– του Γιάννη Ιωαννίδη στη Κεντρική Μακεδονία κόντρα στον “αντάρτη” νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα
– του νυν Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Ήπειρο
– του νυν Περιφερειάρχη Γιώργου Δάκη στη Δυτική Μακεδονία
– του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία
– του Κώστα Μπακογιάννη στην Κεντρική Ελλάδα
– του νυν Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο,
– του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκα στην Κρήτη,
– της γενικής γραμματέως Αποκεντρώμενης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο,
– του πρώην δημάρχου Ρόδου Γιώργου Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο,
– του νυν Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου στο Ιόνιο και
– του υποψήφιου Περιφερειάρχη του 2010 Γιώργου Παυλίδη στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αττική εντείνονται οι πιέσεις στον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη να πάρει το χρίσμα για την περιφέρεια, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος οι πληροφορίες φέρουν ως υποψήφιο τον φαρμακοποιό, πρώην Δήμαρχο Ναυπάκτου Θανάση Παπαθανάση.
Να σημειωθεί ότι το 2010 τότε σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης η ΝΔ επικράτησε σε 5 περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, καθώς και Ήπειρο και Ιόνιο όπου στήριξε ανεξάρτητους υποψήφιους) και στο δήμο Πειραιά.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ το 2010 και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχαν δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα επί της πολιτικής που ασκούσε και τελικά στο δεύτερο γύρο κατάφερε να λάβει… “ψήφο εμπιστοσύνης” καθώς κέρδισε τις 8 από τις 13 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Κεντρικής Ελλάδας, Αττική, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και την Πελοπόννησο στηρίζοντας ανεξάρτητο υποψήφιο), ενώ παράλληλα επικράτησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης που στήριξε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρά την δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται το κόμμα δημοσκοπικά και όχι μόνο και κόντρα στη δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι λόγω και της αυτοδιοκητικής παράδοσης του κόμματος και της πληθώρας στελεχών στο τομέα αυτό, θα καταφέρουν να σώσουν την παρτίδα κερδίζοντας σε 3-4 τουλάχιστον περιφέρειες.
Πρόκειται για
– την Κρήτη με την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάχη Σταύρου Αρναουτάκη
– την Δυτική Ελλάδα με τον νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα
– το Νότιο Αιγαίο με τον νυν Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη
στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη με τον νυν επίσης Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη.
Όσον αφορά την Αττική το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξει και πάλι τον Γιάννη Σγουρό τον οποίο ενδεχομένως μπορεί να τον στηρίξει και η ΝΔ, ενώ δεν αποκλείεται η αντιπεριφερειάρχης και πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη να κατέβει ανεξάρτητη γεγονός που προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στη Χαρ. Τρικούπη.
Στο Βόρειο Αιγαίο ο “πράσινος” Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις του, ενώ στην Πελοπόννησο λέγεται ότι αναζητείται νέο πρόσωπο, αν και όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ο πρώην “γαλάζιος” Πέτρος Τατούλης, που είχε εκλεγεί με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ το 2010 εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες.
Στη Στερεά Ελλάδα ο επίσης “πράσινος” Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς βάζει όρους για να συνεχίσει και είναι πολύ πιθανό να αποσυρθεί με άγνωστο προς το παρόν πιθανό διάδοχο.
Στο Ιόνιο, ισχυρό φαβορί θεωρείται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου με κύκλους της περιοχής να λένε ότι δεν αποκλείεται να στηριχθεί και από τη ΝΔ, ενώ στην Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία αναζητούνται υποψήφιοι και πιθανότατα να στηριχθούν υποψήφιοι είτε στο πλαίσιο της κυβερνητικής σύμπραξης με τη ΝΔ, είτε στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΝΕΛ: Το επόμενο 48ωρο ανακοινώνεται η υποψηφιότητα του Β.Καπερνάρου για το δήμο της Αθήνας
ΚΕΔΕ: Διάλογος κυβέρνησης – κομμάτων για να μην απειληθεί η νομιμότητα των Αυτοδιοικητικών εκλογών