Κάθε φορά που συνεδριάζει το Eurogroup, υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις πριν και μετά τη συνεδρίαση, η συνέντευξη Τύπου και όλες αυτές οι… politically correct διαδικασίες. Ωστόσο το… ζουμί δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στις αποκαλύψεις για τους διαλόγους των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ που συνήθως έρχονται στο “φως” της δημοσιότητας αργότερα.
Το πρόσφατο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, αφού το διακύβευμα ήταν μεγάλο: Η Κυβέρνηση ήλπιζε πως θα σηματοδοτούσε την αρχή ενός πιο “φωτεινού” μέλλοντος για τη χώρα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη δρομολόγηση της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και φυσικά το -ουσιαστικό- άνοιγμα της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τελικά συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που θα ενεργοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2017 και θα οδηγούν σε μείωσή του κατά 20% έως το 2060.
Η κατάσταση, όμως, μέσα στη συνεδρίαση φαίνεται πως… χτύπησε κόκκινο, με τους διαλόγους -σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής- να είναι ενδεικτικοί του -για ακόμη μία φορά σε συνεδρίαση που αφορά στην Ελλάδα- κλίματος…
«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές». Με αυτή τη δραματική προειδοποίηση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έθεσε στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη ένα ξεκάθαρο δίλημμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, τότε να πάτε» (!), ήταν η αντίδραση που εισέπραξε, όπως συνοψίζουν στο «Βήμα» πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.
«Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup», επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΠΕ, ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα συμφωνία», ανέφερε η ίδια πηγή.
Ακόμη και ο συνήθως εγκρατής Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: «Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!», σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.
Στο Eurogroup, η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Ο κ. Τσακαλώτος, έσπευσε αμέσως να πάρει αποστάσεις από το κοινό ανακοινωθέν λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά, ενώ σε εσωτερικές συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες φέρεται να διεμήνυσε στον πρωθυπουργό: «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ, εγώ φεύγω».
Σαν να μην… έφταναν όλα αυτά, την Πέμπτη το βράδυ ράγισε το γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη μονομερή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες, πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι το πακέτο των 700 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις (και την εξαίρεση ορισμένων νησιών από τον υψηλό ΦΠΑ) είναι σύμφωνο με τα ορισόμενα στο πρόγραμμα και την αναφορά στη σελίδα 55 του Προϋπολογισμού για την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 κατά 1,03 δισ. ευρώ.
“Αυτό δεν βοηθάει το κλίμα της διαπραγμάτευσης”, απαντά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση των πλέον αδυνάμων, αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες”,, προσθέτει ο ίδιος.
Ακόμη εξηγεί πως:
– Πρώτον, το πλεόνασμα πρέπει να επαληθευτεί από την Eurostat τον Απρίλιο του 2017
– Δεύτερον πρέπει να συζητηθεί με τους Θεσμούς η διάθεσή του
– Τρίτον ότι υπάρχουν βασικές κατευθύνσεις για το πού πρέπει να διατεθούν τα χρήματα:
α. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
β. ληξιπρόθεσμα,
γ. συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.
Εδώ πάντως να σημειώσουμε πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Βήματος.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού.
Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη“.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής