Πολιτική

Κόμμα… κομμάτια η ΔΗΜΑΡ

Στο δρόμο της διάσπασης βαδίζει η ΔΗΜΑΡ καθώς η λεγόμενη "μεταρρυθμιστική" τάση σε σύσκεψη που είχαν χθες τα στελέχη της επικύρωσαν την απόφασή τους να μην παραστούν στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα οι “μεταρρυθμιστές” εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην παραστούν ούτε στο Συνέδριο του κόμματος γεγονός που αν επιβεβαιωθεί σηματοδοτεί και τυπικά τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ.

Ως εκ τούτου η συνεδρίαση της ΚΕ χαρακτηρίζεται κρίσιμη από τη στιγμή που πραγματοποιείται στον απόηχο του εκλογικού καταποντισμού του κόμματος με τα στελέχη να εκτιμούν ότι η διάσπαση είναι αναπόφευκτη με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις περί συνεργασίας στελεχών με άλλα κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΛΙΑ ή ακόμη και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη

Να σημειωθεί ότι στελέχη της “μεταρρυθμιστικής” τάσης βρίσκονται ήδη σε διάλογο με την ΕΛΙΑ στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς ενόψει του Συνεδρίου του Φθινοπώρου που έχει ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ όλοι στην Αγίου Κωνσταντίνου και πέριξ κρίνουν ως μείζον θέμα για την ύπαρξη του κόμματος το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κείμενο 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ
Ένα κείμενο με 10 σημεία αρχών συνέταξαν πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος:

Ολόκληρο το κείμενο:

Ενόψει των εργασιών της ΚΕ (21.6.14) θέλοντας να συμβάλλουμε στους προβληματισμούς των μελών της, προτείνουμε 10 σημεία – αρχές τα οποία κατά τη γνώμη μας δημιουργούν τις βάσεις μιας Νέας ΔΗΜΑΡ. Χρειαζόμαστε – και χρειάζεται ο τόπος μας – ένα κόμμα:

· δημοκρατικό
· αριστερό
· αρχών και αξιών
· μεταρρυθμιστικό/υπεύθυνο/υπόλογο
· ανοικτό
· ευρωπαϊκό
· δομημένο
· δικτυωμένο
· μη-εξαρτημένο
· ανανεωμένο

Εξηγούμαστε:

Ø Το «δημοκρατικό» δεν ταυτίζεται με τη δημοκρατικότητα των στελεχών και των μελών ή τη δημοκρατικοφάνεια των διαδικασιών αλλά υιοθετεί (από τη βάση ως την κορυφή) τις αρχές της διαφάνειας, της συλλογικότητας, της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων.

Ø Το «αριστερό» δεν αντιπαρατίθεται απλώς προς το «δεξιό» αλλά εκφράζει και υλοποιεί πολιτικές και κοινωνικές ιδέες και πράξεις που στοχεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την κοινή ευημερία και συγκρούονται με τα κατεστημένα συμφέροντα.

Ø Το «αξιακό» δεν αφορά μόνο σε ζητήματα πολιτικής ηθικής και ιστορικών αρχών και παραδόσεων της Αριστεράς αλλά οφείλει να καλύπτει όλες τις ενέργειες των στελεχών και μελών που κινούνται στο δημόσιο χώρο μακριά από πελατειασμούς, αναξιοκρατία, διαφθορά κλπ.

Ø Το «μεταρρυθμιστικό/υπεύθυνο/υπόλογο» δεν απευθύνεται τόσο στο κάθε στέλεχος/μέλος χωριστά αλλά αφορά στη δράση όλου του κόμματος, το οποίο οφείλει να λαμβάνει υπόψη το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, να προβάλλει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και να λογοδοτεί για κάθε του κίνηση (σωστή ή λάθος), προβαίνοντας σε έντιμη αυτοκριτική.

Ø Το «ανοικτό» δεν σημαίνει «ξέφραγο αμπέλι» όπου μπαινοβγαίνει ο καθένας αλλά σηματοδοτεί τη φιλοσοφία, δόμηση και λειτουργία ενός κόμματος όπου όλοι οι συναγωνιστές μπορούν να βρουν θέση και ρόλο.

Ø Το «ευρωπαϊκό» δεν αναφέρεται απλώς στην ένταξη στα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης αλλά στη συνεχή επαφή, ενημέρωση και παρέμβαση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην επίτευξη του ευρωπαϊκού οράματος.

Ø Το «δομημένο» δεν αντιδιαστέλλεται με το «χύμα» ή το προσωπικό σύστημα αλλά προϋποθέτει σταθερή δομή και λειτουργία του κόμματος, με ιεραρχία, ηγετική ομάδα και σαφείς αρμοδιότητες.

Ø Το «δικτυωμένο» δεν παραπέμπει σε πληροφοριακά συστήματα ή σε τηλεδημοκρατία αλλά επισημαίνει ότι τα σύγχρονα κόμματα οφείλουν να χρησιμοποιούν τα Νέα Μέσα για να διαχέουν τις ιδέες τους και να συνομιλούν με το κοινό (ιδίως το νεανικό).

Ø Το «μη-εξαρτημένο» δεν αποτελεί κάποιου είδους μομφή για το παρελθόν αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους διαφάνειας ως προς τα οικονομικά, τους χρηματοδότες, τη διαχείριση αλλά και τις σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας.

Ø Το «ανανεωμένο» δεν σχετίζεται μόνο με τις ηλικίες της ηγετικής ομάδας αλλά πρέπει να σηματοδοτεί τόσο την εγγραφή νέων μελών όσο και την ανάδειξη σε υπεύθυνες θέσεις νέων ανθρώπων.

Τα προηγούμενα 10 σημεία – αρχές πρέπει να αποτυπωθούν στη νέα οργανωτική δομή της ΔΗΜΑΡ. Τα θεωρούμε ως προϋπόθεση. Ας σκεφτούμε, ας συζητήσουμε και ας αποφασίσουμε πώς θα υλοποιηθούν ώστε να επανεκκινήσουμε μια Νέα ΔΗΜΑΡ.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Κυρίτσης Γεώργιος
Πανούσης Γιάννης
Φούντα Νίκη
Ψύρρας Θωμάς

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι