Υπέρμαχοι της λιτότητας, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για αύξηση των δαπανών, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία υπενθύμισαν ότι η εξοικονόμηση δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της ανάπτυξης.
Επιφυλακτική για την έκβαση της συνόδου κορυφής, εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καθώς υπάρχει όπως σημείωσε μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων των κρατών-μελών. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια συμφωνία εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
“Δεν ξέρω αν θα έχουμε επιτυχία, οι θέσεις απέχουν παρασάγγας. Για την Γερμανία μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία, γιατί είναι πολύ σημαντικό σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας να έχουμε ένα σχέδιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που ξοδεύουμε αλλά να δείχνουμε και αλληλεγγύη μεταξύ των καθαρών συνεισφερόντων και αυτών που λαμβάνουν…Θα ήταν επιθυμητό να έχουμε ένα κοινό αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να εργαστούμε σκληρά και αυτό θα κάνω”, δήλωσε η Μέρκελ.
Πιο σκληροπυρηνικός, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επέμεινε ότι συμφωνία για τον προϋπολογισμό μπορεί να υπάρξει μόνο αν μειωθούν τα νούμερα (για τις δαπάνες) που ακούστηκαν στην τελευταία σύνοδο του Νοεμβρίου.
«Ειλικρινά η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη απέναντι στις πιέσεις που είχαμε για μείωση των δαπανών, (θα πρέπει) να…διασφαλίσει ότι ξοδεύουμε σοφά τα χρήματα. Όλοι πρέπει να κάνουμε το σωστό στην Ευρώπη. Όταν ήμασταν (πάλι) εδώ τον Νοέμβριο, τα νούμερα που προτάθηκαν ήταν πολύ υψηλά. Πρέπει να μειωθούν και αν δεν γίνει αυτό, δεν θα υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο Κάμερον, ο οποίος αποτελεί και «κόκκινο πανί» για τους λοιπούς ηγέτες που τον κατηγορούν ότι επιθυμεί μια Ευρώπη «α λα καρτ».
Ευθυγραμμιζόμενος με τους «σκληρούς», ο Ολλανδός πρωθυπουργόςΜαρκ Ρούτε, σημείωσε ότι από την στιγμή που εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας στα κράτη-μέλη η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και να περιορίσει τις δαπάνες, εκσυγχρονίζοντας τον προϋπολογισμό της, ενώ ζήτησε την διατήρηση του ολλανδικού rebate (επιστροφή).
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογράμμισε ότι είναι καλό να γίνεται εξοικονόμηση, αλλά όχι εις βάρος της ανάπτυξης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα προσπαθήσει να λογικέψει όσους υιοθετούν παράλογες συμπεριφορές.
“H Γαλλία είναι πάντα προσεκτική στο θέμα της εξοικονόμησης, αλλά συγχρόνως, δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την οικονομία. Είμαι εδώ για να πετύχω μια συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι αυτή είναι εφικτή. Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι λογικοί, τότε θα προσπαθήσω να τους λογικέψω, αλλά μέχρι ενός σημείου”, δήλωσε ο Ολάντ.
Την ανάγκη να υπάρχει ένας προϋπολογισμός που θα είναι δίκαιος και θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, επεσήμανε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.
“Ελπίζουμε να έχουμε μια συμφωνία που θα έχει δυο θεμελιώδη στοιχεία…Πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα συνάδει με τις προτεραιότητες που θέσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να υπάρξει ανάπτυξη…Πρέπει επίσης να είναι ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός…Η ανάπτυξη και η δικαιοσύνη είναι περισσότερο από ποτέ δυο κρίσιμα συστατικά για την πρόοδο στην Ευρώπη. Θα δώσουμε μάχη για να υλοποιηθούν και τα δυο και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία. Μένει να δούμε (αν θα υπάρξει συμβιβασμός σήμερα)”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαμαράς: “Κλειδί” για την ανάπτυξη τα διαρθρωτικά κονδύλια
Μεγάλο παζάρι για ένα τρις ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής
Σκληρή μάχη Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια