Έφτασε η ώρα του μεγάλου αποχαιρετισμού. Η Ελλάδα είπε αντίο στον πιο δημοφιλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Κυριακής (20.11.2016) μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, πολιτικοί και πλήθος κόσμου βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για το ύστατο χαίρε στον Κωστή Στεφανόπουλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολιτικοί, φίλοι και αντίπαλοι, έστειλαν στεφάνια στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Η κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου, μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, έγινε δημοσία δαπάνη και με όλες τις προβλεπόμενες τιμές που προβλέπονται για Αρχηγό Κράτους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό, το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή.
Το μέγεθος του κενού τούτου καθορίζεται από το ήθος και την εν γένει προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, δοθέντος ότι το ήθος του και η προσωπικότητά του προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της λαμπρής ιστορίας του όσο και του κορυφαίου υποδείγματος που μας κληροδοτεί ως προς την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι μόνο για ν’ αποδώσω στον εκλιπόντα εκείνο που του αναλογεί μετά θάνατον αλλά και για να καταστήσω σαφές το δικό μας χρέος έναντι της μνήμης του.
Το πρώτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια. Πάντα ενεργούσε όχι για ν’ αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά μόνο για να καταστεί το έργο του, φυσικά προς όφελος της Πολιτείας, «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, μ’ όλη την σημασία που προσδίδει σ’ αυτό ο όρος «res publica». Ήτοι η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των σκοπών εκείνων που προσιδιάζουν στην Ελληνική Πολιτεία, με βάση την Ιστορία του Έθνους μας αλλά και ενόψει των εκάστοτε προκλήσεων και του αντίστοιχου εθνικού διακυβεύματος.
Το τρίτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν ο Πατριωτισμός. Όχι βεβαίως εκείνος που ευτελίζεται «στην υπηρεσία» του λαϊκισμού. Αλλά ο Πατριωτισμός στην πιο γνήσια έκφρασή του, ο οποίος συντίθεται από το ύψιστο χρέος υπεράσπισης, άνευ όρων και προϋποθέσεων, των Εθνικών μας Δικαίων.
Και το τέταρτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο Λαός μας και το Έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας. Ιδίως μάλιστα όταν οι καιροί επιβάλλουν να διδασκόμαστε από τα δεινά που μας κληροδότησαν οι στείρες έριδες και οι κάθε μορφής διχασμοί.
Υπό τα δεδομένα αυτά καθίσταται πρόδηλο ότι ο καλλίτερος τρόπος για να τιμούμε τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως του αρμόζει, είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του.
Αιωνία η μνήμη του».
Στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου θα τηρηθεί τριήμερο εθνικό πένθος από την ημέρα του θανάτου του. Παράλληλα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια έως και σήμερα θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ την ώρα της κηδείας ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό.
Το μεταξύ, βιβλίο συλλυπητηρίων τοποθετήθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας και οι πολίτες που θέλουν να αποχαιρετίσουν τον Κωστή Στεφανόπουλο θα μπορούν να το κάνουν έως τις 14:00 και από τις 17:π0 έως τις 20:00, στην είσοδο από την Βασιλέως Γεωργίου 2.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ