Προκαλούν με παραβιάσεις από αέρος και θαλάσσης, προκαλούν και με δηλώσεις οι Τούρκοι. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάνει ανάλογες δηλώσεις. Ούτε και η τελευταία μάλλον.
Δεν έμεινε όμως αναπάντητη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του, ο ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πως αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα γιατί προφανώς δεν τα κατανοεί. Και πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται όλες τις πλευρές των ελληνοτουρκικών ζητημάτων γι’ αυτό και επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. «Ο καθείς και το μέτρο του», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλο το κείμενο της ανακοίνωσης
«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην Τουρκία τους 8 αξιωματικούς που ζήτησαν στη χώρα μας άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά, όπου είπε πως ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της, ο Τσαβούσογλου έδωσε… ρεσιτάλ προκλητικότητας.
“Αν το καθήκον του τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει“, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, για να συμπληρώσει προκαλώντας: “Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε”.
Η δήλωση αυτή ήταν φυσικά μια “αιχμηρή” αναφορά στην κρίση του 1996 στα Ίμια.
Επιπλέον, αναφερόμενους στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, την έκδοση των οποίων απέρριψε ο Άρειος Πάγος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών.
Σημείωσε ακόμη πως αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη, ενώ είχε και ένα… καρφί για την υπόθεση Οτσαλάν.
“Αυτό δεν μας προκαλεί απορία” τόνισε ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας πως “ο επικεφαλής του κουρδικού PKK είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα“.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν σταμάτησε εκεί, αλλά έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για την οικονομική κρίση, λέγοντας πως αν η Τουρκία ήταν μια χώρα που ήθελε να επωφεληθεί από τις οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. «Αν σκεφτόμασταν έτσι, δεν θα προτείναμε κάθε χρόνο να πηγαίνουν ένα εκατομμύριο Τούρκοι στην Ελλάδα. Παρά τις προκλήσεις δεν θα περιορίζαμε τις δραστηριότητές μας στο Αιγαίο. Αυτές οι δηλώσεις απέχουν πολύ από έκφραση ευγνωμοσύνης και αποτελούν λανθασμένο μήνυμα στην ιστορία».