Την… ηρεμία πριν την καταιγίδα θύμιζε το ξεκίνημα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα εκλέγει τον Γραμματέα της Κ.Ε. και την Πολιτική Γραμματεία. Κι αυτό διότι το… φινάλε ήταν “εκρηκτικό” και γεμάτο σκληρές επιθέσεις εναντίον τόσο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, προσωπικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Πατώντας” στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και της συζήτησης που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες με τις -εκατέρωθεν- καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιθετικότατος απέναντι στον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο, ενώ παρείχε απόλυτη κάλυψη στον Νίκο Παππά για το επίμαχο νομοσχέδιο, εξαπολύοντας παράλληλα σφορδή επίθεση και στα μη αδειοδοτημένα κανάλια που “ασκούν πίεση στα όρια του bullying σε δικαστές”!
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν “καυστικός” απέναντι στον αρχηγό της ΝΔ, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του, δεν δίστασε να πει πως “στην προσπάθειά μας για το διαγωνισμό δεν είχαμε απέναντι μόνο τους καναλάρχες, αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που από την πρώτη στιγμή άλλαξε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχίζοντας να ξεπληρώνει από την πρώτη μέρα τα γραμμάτια της εκλογής του“.
Όπως φάνηκε στη συνέχεια, πάντως, αυτό ήταν μόνο η… αρχή, αφού στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο ΑΛέξης Τσίπρας τόνισε: “Αν κάποιοι θέλουν να ψάξουν για όσους παρεμβαίνουν στη Δικαστική εξουσία, δεν έχουν παρά να δουν τι ακριβώς μας είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας τον ομιλία του στη Βουλή στην πρόσφατη συζήτηση για τη διαπλοκή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σας διαβάζω τα λόγια του:
“Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και δεν θα αργήσει η μέρα που η θεσμική εκτροπή που επιχειρείται θα πέσει στο κενό”.
Τι θα πει αυτό; Ομολογία πραξικοπήματος; Ποιοι είναι αυτοί που δεν ξέρουμε; Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Προς τι ο απειλητικός τόνος; Τις απειλές στο κόμμα του! Την Αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον και δεν τη λύγισαν. Δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens, το παιδί της διαπλοκής“.
Τελευταίο περιστατικό τα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ότι ο δικαστής, η υπόθεση του οποίου πρόσφατα απασχόλησε μέσα ενημέρωσης, εκβιάστηκε επειδή είχε πάρει θέση στο ΣτΕ υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. “Πόθεν το γνωρίζει ο κ. Τζαβάρας αφού η συνεδρίαση είναι κλειστή;“.
“Το μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη κατά της διαπλοκής είναι το μέτωπο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το οποίο αφορά την ίδια την υπεράσπιση της Δημοκρατίας κράτους δικαίου”, τόνισε ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει:
“Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική. Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν σ’ αυτό τον τόπο θα αποφασίζει το κοινοβούλιο και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα. Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση“.
“Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ’ επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό”, υπογράμμισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε “η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού“.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας”.
Για να συνεχίσει: “Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.
Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε. Ή αν διεξάγονταν με εκπροσώπους τους ακραίους νεοφιλελεύθερους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, που είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις πλέον ακραίες θέσεις των δανειστών“.
“Η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας” είπε ΄σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως “η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης”.
“Σε αντίθεση με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της Ν.Δ., ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας παράλληλα με τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας”, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά.
“Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπόαμειβόμενη εργασία, στην αδήλωτη εργασία και στο διαρκή φόβο της απόλυσης. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις” πρόσθεσε και κατέληξε τονίζοντας ότι “το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων“.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη μάχη, όπως είπε, που δίνει η Κυβέρνηση ενάντια στη διαπλοκή.
Συγκεκριμένα τόνισε: “Τρέμουν αυτή την εξέλιξη (σ.σ. την καθιέρωση της Αριστεράς ως μεγάλο προοδευτικό πόλο), θέλουν πάση θυσία να την αποφύγουν. Ο τρόμος εξηγεί την συκοφαντία και την κατατρομοκράτηση. Έχει τον χαρακτήρα ενός ιδιότυπου πραξικοπήματος.
Σε μια κυβέρνηση που έχει πάρει τέσσερις φορές ξεκάθαρη εντολή από τον λαό. Είναι μιντιακό πραξικόπημα, οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από όσους είχαν κάνει το κράτος πελάτη, έπαιρναν δάνεια με “αέρα” και ήλεγχαν την ενημέρωση.
Τώρα που βλέπουν τα προνόμια να χάνονται, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο. Όμως δεν θα τους περάσει. Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε έχοντας απέναντι εχθρικά μέσα. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Αυτοί δεν έχουν μάθει να περνάνε από το δημόσιο ταμείο, να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.
Για εμάς η διαρκής σύγκρουση με την διαπλοκή δεν είναι πληγή. Είναι παράσημο. Είναι το διαρκές σήμα ότι δεν γινόμαστε όμοιοι με το σύστημα που λεηλάτησε την κοινωνία και μας βύθισε στην χρεοκοπία”.
Τέλος, να σημειώσουμε πως στην αρχή της ομιλίας του -και πριν αυτή καταλήξει σε δριμύ κατηγορώ εναντίον της ΝΔ- ο πρωθυπουργός έστειλε κι ένα μήνυμα ενότητας με αποδέκτες το εσωτερικό του κόμματος.
Τόνισε χαρακτηριστικά: “Το Συνέδριο μας έδωσε εντολή να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις, την έλλειψη συντονισμού, να μην επιτρέψουμε έναν πλαστό ανταγωνισμό κόμματος – κυβέρνησης.
Η εντολή του Συνεδρίου ήταν το κόμμα να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα. Να αναβαθμιστούν η ΚΕ και η Πολιτική Γραμματεία για να έχουν καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες αποφάσεις. Ώστε η ευθύνη να είναι συλλογική. Σε αυτή τη συγκυρία δεν δικαιούμαστε να επιτρέψουμε τη χάραξη προσωπικών στρατηγικών“.
Φωτογραφίες: Eurokinissi