Πολιτική

Κρίσιμα παζάρια Παπαδήμου στις Βρυξέλλες για την 6η δόση

Ο πρωθυπουργός στο πρώτο του ευρωπαϊκό ταξίδι θα αναζητήσει λύση στο θέμα των γραπτών εγγυήσεων ώστε να εκταμιευθεί η 6η δόση.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της 6ης δόσης μετά την άρνηση Σαμαρά να δώσει γραπτές εγγυήσεις στους δανειστές μας, την ώρα που η τρόϊκα δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με την 6η δόση και η Γερμανία επιμένει να ζητά γραπτές δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός, έφτασε στις Βρυξέλλες, αργά το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ την Τρίτη θα πάει στο Λουξεμβούργο για να δει τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε αυτές τις συναντήσεις ο Λουκάς Παπαδήμος καλείται να διευθετήσει το θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων, κάτι που θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» κατά το πρώτο του ευρωπαϊκό ταξίδι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατα τη συνάντησή του με την τρόικα επανέλαβε ότι έχει κάνει πέντε ενέργειες που συνιστούν πλήρη και θεσμική έκφραση και δέσμευση της ΝΔ ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να βάλλει επιπλέον υπογραφή.

Διαβάστε την είδηση για τις πέντε ενέργειες του Αντώνη Σαμαρά

Το θέμα των υπογραφών τέθηκε και πάλι στο τραπέζι αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους της τρόικας που συνάντησαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στην Βουλή ο οποίος είπε οτι “θα κάνω ο,τι πρέπει για να πάρουμε την 6η δόση”

Διαβάστε την είδηση για τη συνάντηση του Γ. Καρατζαφέρη με την τρόικα

Το Σάββατο ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ξεκάθαρα πως αν δεν υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις, η 6η δόση δεν πρόκειται να δοθεί. Ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο πρακτορείο DPA, κατέστησε σαφές πως όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι το “αναξιοπρεπές”.

Στο θέμα επανήλθε την Κυριακή ο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος τόνισε ότι “η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τώρα, γρήγορα, τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ελήφθησαν προ δύο εβδομάδων”.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γένγκερ, θέλοντας να υπογραμμίσει την πίεση που ασκείται στην Αθήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο “Reuters”, υποστήριξε: “Τα ελληνικά κόμματα πρέπει να προβούν σε μια ξεκάθαρη και σαφή, γραπτή επιλογή, υπογράφοντας μια δέσμευση. Είναι μαζί μας ή όχι; Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της υπομονής”.

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα επιπλέον εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης συνιστά το καταστατικό του που δεν του επιτρέπει να χρηματοδοτεί χώρες που κινδυνεύουν με στάση πληρωμών.

Εάν λοιπόν δεν εξασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει απρόσκοπτα να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, τότε και το ΔΝΤ, θα αρνείται να καταβάλλει το δικό του μερίδιο: Είναι λοιπόν εμφανές ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή πόσο μάλλον όταν η Γερμανία επιμένει να συνδέει την εκταμίευση της επόμενης δόσης με τις ενυπόγραφες εγγυήσεις.

Διαβάστε επίσης
Η μάχη Παπαδήμου για τη “Μεγάλη Λύση”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα