Τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ απαιτούν πριν κάθε αποκρατικοποίηση να υπάρχει ο έλεγχος της Βουλής.
Να υπερψηφίζεται δηλαδή από τη βουλή η κάθε αποκρατικοποίηση. Όπως ξεκαθάρισε όμως ο Γ. Στουρνάρας αυτό δεν το δέχεται η τρόικα και φαίνεται ότι από την αρχή δεν ήταν και στις προθέσεις της κυβέρνησης που βιάζεται να δείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μια μεγάλη αποκρατικοποίηση ώστε να πείσει για τις προθέσεις της.
Έτσι η σημερινή ψηφοφορία μετατρέπεται σε τεστ για την ψηφοφορία των μέτρων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πάντα η ΔΗΜΑΡ. Χωρίς την αλλαγή που ζήτησε δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Για να μην φανεί όμως ότι καταψηφίζει δημιουργώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση ίσως επιλέξει και την αποχή.
Μεγάλο θα είναι όμως το πλήγμα εάν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν πουν τελικά όχι.
Ως προς αυτό λέγεται ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξει η παρέμβαση Βενιζέλου υπέρ της συνοχής της Κυβέρνησης ώστε να περιοριστούν οι απώλειες. Το πρωί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τις πληροφορίες να λένε ότι ο κ. Βενιζέλος να ζητά ψηφοφορία για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στα μέτρα, αλλά και το άρθρο που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις.
Πάντως και από την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν αντιδράσεις. Ο Ν. Κακλαμάνης τάχθηκε κατά μιλώντας στη Βουλή, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος των “βουβών” βουλευτών…
Όπως και να ‘χει αργά το βράδυ σήμερα ή το πολύ (αν μεταφερθεί η ψηφοφορία) αύριο το πρωί το αποτέλεσμα θα δείξει την κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό ενόψει της ψήφισης του πακέτου των μέτρων.
Διαβάστε επίσης:
Δεν μειώνεται η σύνταξη όσων πήραν εφάπαξ μετά το ’95 – Ποιες είναι οι περικοπές