Μέχρι την Πέμπτη, όταν κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, οι συσκέψεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση θα είναι διαρκείς.
«Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη», είπε άλλωστε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη σημερινή (πρωινή) συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, όπου κλήθηκαν στις 11:30 και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός του, Βασίλης Κεγκέρογλου. Παράλληλα, ο εν λόγω παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται».
Ενώ οι δυο πλευρές επρόκειτο να συναντηθούν στο υπουργείο Εργασίας, αποφασίστηκε η σύσκεψη να… ενοποιηθεί. Άλλωστε, το συγκεκριμένο υπουργείο έχει αναλάβει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (που η κυβέρνηση το προσδιορίζει στο 1,3 δισ. ευρώ) και σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
Οι τροϊκανοί έφυγαν από το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Αφού έκαναν ένα μικρό διάλειμμα, πήγαν στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το «καυτό» θέμα της άρσης των πλειστηριασμών.
Οι δανειστές επιμένουν και απαιτούν πλήρη άρση των πλειστηριασμών, ενώ η ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν θα το επιτρέψει, αλλά θέλει… τα μεγάλα ψάρια όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το Σάββατο.
Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα θα κρίνει εάν τελικά θα υπάρξει λύση κοινής αποδοχής ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά χωρίς τη συμφωνία των δανειστών στη νομοθέτηση νέας διάταξης, καθώς 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των διατάξεων που σήμερα προστατεύουν τους πλειστηριασμούς.
Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακίνητης περιούσιας για οφειλές στις τράπεζες ως 200.000 ευρώ.
Η διάταξη Παπαθανασίου, προστατεύει κάθε είδους ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης από τη διάταξη αυτή προστατεύονται σήμερα περίπου 15.000 περιπτώσεις δανειοληπτών.
Επιπλέον, προτείνει την αλλαγή της διάταξης του νόμου Κατσέλη που προστατεύει από πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πεντάωρο… “μασαζ” στην τρόικα! Τελείωσε η σύσκεψη με Στουρνάρα – Βρούτση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο… τιμοκατάλογος με τα μέτρα των 1,3 δισ.
Βενιζέλος: “Όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης των ακινήτων
Μαλλιά.. κουβάρια η τρόικα και η Ελλάδα στη μέση!