Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θέλουν η νέα κυβέρνηση να έχει και νέα ταυτότητα. Ο μεν πρωθυπουργός θέλει στο νέο κυβερνητικό σχήμα να μπουν νέα πρόσωπα και να δοθούν ευκαιρίες ακόμη και σε νεοεκλεγέντες βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να μπουν στο υπουργικό Συμβούλιο προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.
Όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός θα αρχίσει από δυο πρόσωπα: τον υπουργό Οικονομικών και τον νέο Έλληνα επίτροπο στην Κομισιόν.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, που χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όλα δείχνουν πως θα μετακινήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα διαδεχτεί τον Γιώργο Προβόπουλο.
Όπως γράφει Το Βήμα της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς κλειστά απόλυτα κλειστά τα χαρτιά του ενόψει ανασχηματισμού και δεν συζητά ούτε με τους πιο στενούς του συνεργάτες για το ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν από την κυβέρνηση.
Το σενάριο που ήθελε τους Άρη Σπηλιωτόπουλο και Γιώργο Κουμουτσάκο, μετά τη χαμένη μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να μπαίνουν στη νέα κυβέρνηση φαίνεται να απομακρύνεται. Θετικές εισηγήσεις υπήρχαν, αλλά υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κωστής Χατζηδάκης, τον οποίο έχει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ, ενώ για προσωπικούς λόγους στη νέα κυβέρνηση δε θα είναι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αφού σενάρια των προηγούμενων ημερών τον ήθελαν ακόμη και εκτός κυβέρνησης.
Όλα δείχνουν ότι οι ημέρες του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τελειώσει και έχει «κλειδώσει» η μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδας. Άλλωστε, όπως λένε, ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή του υπουργού Οικονομικών, δεν είναι ανασχηματισμός.
Αντίθετα απ’ όσα ακούγονται, το ΥΠΟΙΚ δε θα “σπάσει” στα δυο και ο “τσάρος” της οικονομίας θα είναι πάλι ένας. Το θέμα είναι ποιος θα είναι.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής ΔΕΝ θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ένα όνομα που “παίζει” εδώ και μήνες για τη θέση.
Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά θα μείνει… “κάτοικος” Μαξίμου και θα αναλάβει, γράφει η εφημερίδα, το συντονισμό των υπουργείων που θα σηκώνουν το μεγαλύτερο μνημονιακό βάρος.
Ο πρωθυπουργός θέλει ο νέος υπουργός Οικονομικών να συμβολίζει το τέλος των μνημονίων ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει ένα πρόσωπο που να υποδηλώνει τη ριζική στροφή στην κοινωνία.
Δημήτρης Αβραμόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με Το Βήμα, αναμένεται να παραμείνουν στα υπουργεία Άμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη νέα κυβέρνηση θα βρίσκεται και ο Νίκος Δένδιας αλλά όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφού υπάρχουν σκέψεις να μετακινθεί σε ένα πιο “παραγωγικό” υπουργείο. Στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να βρίσκονται και οι Πάνος Παναγιωτόπουλος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να αναβαθμιστεί και ίσως μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας για να αναλάβει τα οικονομικά της Υγείας. Στους αμετακίνητους και ο Γιάννης Μανιάτης.
Μπορεί “γαλάζιοι” βουλευτές να γκρινιάζουν για πολλά πρόσωπα από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, αλλά εκεί ανασχηματισμός δεν προβλέπεται.
Στη λίστα των… αμετακίνητων είναι ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ ο Δημήτρης Πτωχός θα αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες. Επίσης, δεν πρόκειται να… πάει πουθενά ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Τις “ειδικές αποστολές” για την επαφή με την Κ.Ο. της ΝΔ θα αναλάβει ο Κώστας Μπούρας.
Στα πόστα τους θα συνεχίσουν ο Γιώργος Μουρούτης, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου και ο γενικός γραμματέας συντονισμού, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που έχει απευθείας επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.
Προβάδισμα για την υπουργοποίησή τους έχουν τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, αν και επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, στο παρασκήνιο η ονοματολογία… οργιάζει! Τις προηγούμενες μέρες ακούστηκαν τα ονόματα του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι όπως η Συλβάνα Ράπτη και ο Παντελής Καψής που δεν εξελέγησαν ευρωβουλευτές, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Κυριάκος Πιερράκάκης.
Ακούστηκε επίσης το όνομα του Βασίλη Οικονόμου, που φαίνεται πως εγκαταλείπει τη ΔΗΜΑΡ, ακόμα και εκείνο της Άννας Διαμαντοπούλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Χατζηδάκης για Επίτροπος (;)