Τετάρτη, 6 Νοε.
14oC Αθήνα

Κυβέρνηση σε κρίση για τη διαθεσιμότητα – Ο Μητσοτάκης ζητάει να πάρει θέση ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος στηρίζει Λοβέρδο και αμφισβητεί τις 7000 απολύσεις

Κυβέρνηση σε κρίση για τη διαθεσιμότητα – Ο Μητσοτάκης ζητάει να πάρει θέση ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος στηρίζει Λοβέρδο και αμφισβητεί τις 7000 απολύσεις

– Πολιτικές προεκτάσεις από την κόντρα ΜητσοτάκηΛοβέρδου για τη διαθεσιμότητα
– Τι διαρρέουν τα δύο υπουργεία και έως που προτίθενται να φθάσουν οι δυο υπουργοί
– Ποιος ο ρόλος Σαμαρά – Βενιζέλου
– Αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ το στόχο των 7000 απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου και ζητά επενεξέταση της διαθεσιμότητας
– Λοβέρδος: Δεν εκβίασα με παραίτηση αλλά θέλω να ξέρω γιατί θα θυσιάσω κόσμο!

Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Λοβέρδου για τον αριθμό των προς επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ξέσπασε προτού ορκισθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε από τον σαρωτικό ανασχηματισμό της προηγούμενης Δευτέρας, όταν και ο νέος Υπουργός Παιδείας παρέλαβε μεν τον σχετικό φάκελο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αρνήθηκε, ωστόσο, να υπογράψει το περιεχόμενο του, επικαλούμενος το οργανόγραμμα, στο οποίο είχε καταλήξει ο προκάτοχος του, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επίσης, διαφωνούσε με την προσέγγιση Μητσοτάκη.

Οι δύο Υπουργοί κλήθηκαν επανειλημμένως από το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο, λύση δεν βρέθηκε και η τροπολογία, που δίνει παράταση 5 εργάσιμων ημερών για τους 341, οι οποίοι απειλούνταν με το φάσμα της άμεσης απόλυσης, δεν μπορεί να λογίζεται ως ρύθμιση, που τακτοποιεί τελεσίδικα τους “λογαριασμούς” των δύο υπουργών. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Αντιπροεδρία θα κληθούν πολύ σύντομα να δώσουν τη “Σολομώντεια λύση” ανάμεσα στους “ζηλωτές” της κοινωνικής ασπίδας και αυτούς των μεταρρυθμίσεων.

Χάσμα Μητσοτάκη – Λοβέρδου

Η διαφορά παραμένει μεγάλη μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Λοβέρδου, καθώς η τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνοδεύτηκε από τις διαρροές Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες οι διοικητικοί υπάλληλοι, που θα επανατοποθετηθούν δε μπορούν να υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση τους 600, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να εμμένει στην άποψη ότι μπορούν να επανατοποθετηθούν 885, έχοντας στη φαρέτρα του το σχεδιασμό, που είχε ετοιμάσει ο κύριος Αρβανιτόπουλος αλλά και το επιχείρημα ότι τα Πανεπιστήμια δε μπορούν να λειτουργήσουν με μικρότερο αριθμό υπαλλήλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σύμφωνα με πληροφορίες προς το Μέγαρο Μαξίμου πως πρέπει να λάβει μία ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την παρούσα διελκυστίνδα, υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση, που η ηγεσία της κυβέρνησης ικανοποιήσει το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας σειρά θα πάρουν και άλλα Υπουργεία, όπως το Εθνικής Αμύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και αργότερα το Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο κύριος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές προς τους πολιτικούς του προϊστάμενους πως δεν θα υποχωρήσει, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στη φημολογία, πως ο κύριος Λοβέρδος έχει απειλήσει ακόμη και να παραιτηθεί εφ όσον υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανακινεί, επιπλέον, τον κίνδυνο να ανατραπεί ο συνολικός σχεδιασμός και να διαρράγουν οι σχέσεις με τους εταίρους μας σε μία ευαίσθητη πολιτικά και χρονικά συγκυρία εν όψει και των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ επιμένει πως δεν υπάρχουν άλλες “δεξαμενές” απολύσεων.

Στενοί του συνεργάτες, υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως το Νοέμβριο του 2013 οι δανειστές μας είχαν μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης, επειδή το Υπουργείο Παιδείας είχε δώσει 82 λιγότερους διοικητικούς υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα από τον αναγραφόμενο στόχο.

Λοβέρδος: “Δεν έθεσα θέμα παραίτησης”

Στον αντίποδα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει την υποστήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και η πλευρά της Ελιάς εν γένει δείχνουν να τοποθετούν το ζήτημα σε μία ευρύτερη πολιτική βάση. Ο Υπουργός Παιδείας σε πρωινές του δηλώσεις τόνισε πως δεν πήγε στο συγκεκριμένο Υπουργείο για να ξεκινήσει με ανθρωποθυσίες, μη γνωρίζοντας ακριβώς το γιατί.

“Δεν εκβιάζω με παραίτηση. Είπα ότι δεν μπορώ να το κάνω γιατί χρειάζομαι λίγο χρόνο. Κανένας άνθρωπος δεν θα δεχόταν να κάνει ανθρωποθυσίες χωρίς να ξέρει τι κάνει. Χρειάζομαι χρόνο για να δω τι θα γίνει με τους 380 υπαλλήλους που βρίσκονται προ της απόλυσης. Δεν θα κάνω απολύσεις μέσα σε λίγες ώρες χτυπώντας στο ψαχνό”, είπε ο κ. Λοβερδος μιλώντας στο Mega.

Ο νέος υπουργός Παιδείας θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το μέλλον της Κεντροαριστεράς υποθηκεύεται στην περίπτωση, που δεν καταβληθεί η προσπάθεια να μεταβληθούν οι όροι της σφιχτής δημοσιονομικής προσαρμογής, ιδιαίτερα τώρα, που οι δείκτες της οικονομίας επιτρέπουν την υλοποίηση μίας πολιτικής με σαφές κοινωνικό πρόσημο, προκρίνοντας δεν όψει και του άδηλου πολιτικού ορίζοντα τη χάραξη διαχωριστικών γραμμών με την Κεντροδεξιά.

Στην ίδια γραμμή φαίνεται να βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος που ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες τους συνεργάτες του πως το ζήτημα της διαθεσιμότητας πρέπει να επαναξιολογηθεί συνολικά, καθώς, όπως φέρεται να είπε, συζητείται σε τελείως λανθασμένη βάση, είναι σε μεγάλο βαθμό δημοσιονομικά ουδέτερο και ζημιώνει πολιτικά την εικόνα της κυβέρνησης και των κομμάτων, που τη στηρίζουν.

Στηρίζει Λοβέρδο ο Βενιζέλος

Στενοί συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου, δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας “πολιτικής” διεξόδου, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου των 7.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους συνδέοντας το συγκεκριμένο ζήτημα με τους προβληματισμούς, που έχει θέσει εγκαίρως ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τον αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο που έχει η τακτική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Ήδη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εξουσιοδοτήσει τους κυρίους Ρήγα και Πρωτόπαππα να ζητήσουν από τον Υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, να επανεξεταστεί συνολικά το συγκεκριμένο θέμα, ώστε ο ίδιος με τον κύριο Σαμαρά να το θέσουν στους εταίρους μας όταν επιλεγεί η κατάλληλη συγκυρία, σε μία ακόμη προσπάθεια να “φιλοτεχνήσει” το προοδευτικό πρόσημο της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, το οποίο με τόση θέρμη υποστήριζε προεκλογικά.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές υποσημειώνουν πως η κόντρα Μητσοτάκη – Λοβέρδου δεν θα πρέπει να προσεγγιστεί εκτός του πλαισίου των εύθραυστων ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, που βρίσκονται σε μερική αναδιάταξη, εν όψει των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν προβληματισμό και για άλλους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως αυτοί που προκρίθηκαν στο θέμα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών.

Το στοίχημα της επιβίωσης της Ελιάς και της μετέπειτα μετεξέλιξης της σε πυλώνα ισχύος στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό θα κερδηθεί – όπως σημειώνουν επιτελικά της στελέχη – μόνον εφ όσον πείσει την εκλογική της βάση, ότι προασπίζεται το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης, ιδίως, όταν στην τελευταία έχει ενισχυθεί σημαντικά το στοιχείο της Δεξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης – Μέσω facebook γίνονταν οι συνεννοήσεις – Τα ψεύτικα προφίλ και οι …”λακκούβες” στα sms

Σιωπητήριο στον Αρβανίτη: Ελεύθερος με αυστηρούς όρους

Ισοπαλία Μητσοτάκη – Λοβέρδου – Απλά μετέφεραν την κόντρα για τον Ιούλιο

Βόμβα μεγατόνων από το ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε