Προς στιγμή επικράτησε πανικός με τα στελέχη του Μαξίμου να ψάχνουν εναγωνίως στο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκείνη την ώρα μιλούσε στο Digital Economy Forum 2016 και δεν είχε λάβει προφανώς γνώση των “τιτιβισμάτων” Τουσκ.
Irregular flows of migrants along Western Balkans route have come to an end. Not a question of unilateral actions but common EU28 decision
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
— Donald Tusk (@eucopresident) March 9, 2016
I thank Western Balkan countries for implementing part of EU’s comprehensive strategy to deal with migration crisis
— Donald Tusk (@eucopresident) March 9, 2016
Μόλις ενημερώθηκε αποφασίστηκε η απάντηση να δοθεί με το ίδιο νόμισμα δηλαδή μέσω twitter, ενώ ήδη ο εκπρόσωπος της ΝΔ μέσω twitter κι αυτός χαρακτήριζε μείζον θέμα την αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να δώσουν εξηγήσεις και να διαψεύσουν.
The Western Balkans route has come to an end due to unilateral actions by certain countries. EU has no future if it goes on like that. (1/2)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) March 9, 2016
We expect D. Tusk, president of EU28 to focus efforts on implementing our common decisions and not encourage those who ignore them. (2/2)
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) March 9, 2016
Πάντως σήμερα κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας με ψυχραιμία να εξηγήσουν την στάση του Ν. Τουσκ, έλεγαν ότι ενδεχομένως στόχευε στο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στις χώρες του Βιζεγκραντ ώστε να μην “μπλοκάρουν” τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Στην πραγματικότητα -λέει το Μέγαρο Μαξίμου- τα σύνορα είναι de facto κλειστά και με βάση αυτή την εξέλιξη «λειτουργούμε με στόχο τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες».
Ως Ελλάδα τόσο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όσο και στην επόμενη «θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο και στο Κείμενο Συμπερασμάτων και ταυτόχρονα να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία» τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες
Στο σημείο αυτό οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη δήλωση του είχε επισημάνει ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα μικρό βήμα και χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν ιδίως στη κατεύθυνση “να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος επανεγκατάστασης από την Τουρκία και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι”
Tόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο ΕΞωτερικών αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση διπλωματικά είναι πολύπλοκη μέχρι να φθάσουμε στην τελική συμφωνία με την Τουρκία και προς το παρόν λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και άρα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία.