Πολιτική

Λ. Παπαδήμος: “Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά αρωγός και συμπαραστάτης της Κύπρου”

Έφτασε το μέσημερι στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών. Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του νησιού.

 Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος άρχισε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο κ. Χριστόφιας τον υποδέχθηκε και τον καλωσόρισε κατά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, στη Λευκωσία.

    Οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα της Εθνικής Φρουράς, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική της. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Στη συνέχεια οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπαδήμος εισήλθαν στο προεδρικό γραφείο για κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

    Στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος Χριστόφιας δώρισε στον πρωθυπουργό ένα ασημένιο δενδρύλλιο ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανταπέδωσε δωρίζοντας ένα ασημένιο κύπελλο αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά αρωγός και συμπαραστάτης της Κύπρου στην επόμενη κρίσιμη περίοδο», έδωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην πρώτη δήλωσή του επί κυπριακού εδάφους.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί για τον ίδιο ιδιαίτερα μεγάλη χαρά και τιμή που επισκέπτεται την Κύπρο. «Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια σημαντική και δύσκολη περίοδο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ» επισήμανε.

Επίσης, δήλωσε ότι προσβλέπει σε ουσιαστική και πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τους άλλους συνομιλητές «με στόχο να πετύχουμε καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας».

Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων βρίσκονται διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα με πρώτο το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ενόψει των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και με φόντο την έλλειψη προόδου, λόγω της αρνητικής και άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

Όπως είναι φυσικό στο τραπέζι θα πέσουν και θέματα ενέργειας, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας “Κύπρος και Ελλάδα απορρίπτουν με αποφασιστικό τρόπο τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό”.

Μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο ο πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμή του ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Από το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεχωρίζει η ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης από υφυπουργός Ανάπτυξης – «Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε ανήθικο πόλεμο εναντίον μου»
Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο αντικαταστάτης του θα οριστεί τις επόμενες ημέρες - «Λυπάμαι που η πολιτική τοξικότητα αποτρέπει τους ενεργούς πολίτες από το να συμβάλλουν στις συλλογικές προσπάθειες για την πρόοδο»
Αρίστος Δοξιάδης
Συλλυπητήρια από τον Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας για τη φονική πυρκαγιά
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και διαβεβαίωσε την ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια στη Βόρεια Μακεδονία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας
Παύλος Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να διαβάσει την έκθεση της Moody’s επιλεκτικά και να πει 7 ψέματα και όχι 7 αλήθειες
«Το ΠΑΣΟΚ του 2024 κατηγορούσε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης με αφορμή την τότε μη αναβάθμιση από τη Moody’s και το 2025 απαξιώνει το γεγονός», επισημαίνει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Νίκος Παππάς: Δεν προέρχομαι από τον κομματικό σωλήνα γι’ αυτό και θα με αδειάσει και το κόμμα
«Ομολογουμένως ήταν υπερβολική τοποθέτηση που πήγαζε από τη συσσωρευμένη οργή» είπε για την ανάρτησή του που είχε προκαλέσει σάλο με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τη ΝΔ
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς