Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Κάντε πιο σκληρό ασφαλιστικό αλλιώς δεν βάζουμε χέρι στην τσέπη!

Λαγκάρντ: Κάντε πιο σκληρό ασφαλιστικό αλλιώς δεν βάζουμε χέρι στην τσέπη!

Κλιμακώνονται σε επικοινωνιακό επίπεδο οι πιέσεις από την Ελλάδα κυρίως για το ασφαλιστικό. Η ίδια η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung έθεσε προϋποθέσεις για να βάλει το χέρι στην τσέπη το ΔΝΤ και “απείλησε” ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους για να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Αποκλείει, για την ώρα, το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ΄πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η κυρία Λαγκάρντ, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιανουαρίου στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι καθοριστικές για οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας.

Η Λαγκάρντ μέσω των δηλώσεών της στέλνει μήνυμα στην Αθήνα αλλά και στην ΕΕ ότι αν η Ελλάδα από την μια δεν φτιάξει ένα ασφαλιστικό στα μέτρα του ΔΝΤ και αν οι εταίροι δεν κάνουν κάτι για το χρέος το ΔΝΤ θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει! «Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δηλώνει. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα «πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα», τονίζει και προσθέτει ότι η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι έως τώρα οι επίμαχες προϋποθέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην μεταρρύθμιση-κλειδί του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει απλώς αρχίσει και τα αποτελέσματά της δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.

Σχετικά με το χρέος, είπε ότι θα πρέπει να «αναδιοργανωθεί και να αναδομηθεί» ώστε να είναι «βιώσιμο και να μην βαραίνει την οικονομία», χωρίς όμως να κάνει λόγο για «κούρεμα».

Η κ. Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, και σύμφωνα με την «Suddeutsche Zeitung» να αναφέρει ότι το ραντεβού θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.

Τι είπε για το χρέος

Το χρέος, λέει, πρέπει «να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία». Μέχρι τώρα, αναφέρει, δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις. «Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» δηλώνει. Το ΔΝΤ «βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016» συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ.
Εάν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, πόσα χρήματα θα δώσει το ΔΝΤ, ερωτάται η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, για να απαντήσει γελώντας: «Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσει σχετικά με το οικονομικό πλαίσιο μιας περαιτέρω συμμετοχής». Ίσως τα 16 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα προγράμματα, επιμένουν οι δημοσιογράφοι, αλλά η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει: «Αυτά είναι τα ‘απομεινάρια’».

Στις 21 Ιανουαρίου η κυρία Λαγκάρντ θέλει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ήδη την Τετάρτη επισκέφθηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ακριβώς την ίδια μέρα βρισκόταν ένα στέλεχος του ΔΝΤ στην γερμανική πρωτεύουσα, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι αν το ΔΝΤ απορρίψει την συμμετοχή του, θα έρθει σε δύσκολη θέση ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος, μαζί με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ είχαν υποσχεθεί ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Αθήνα μόνο εάν παραμείνει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.

Στο ΔΝΤ όμως, επισημαίνεται, «θεωρούν ότι οι προϋποθέσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να εκπληρωθούν». Η Αθήνα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως για πολλές δεκαετίες, προκειμένου το χρέος της να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», σημειώνει η εφημερίδα. «Οι οικονομολόγοι του Ταμείου αμφιβάλλουν αν το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να πειστεί για έναν τόσο ασυνήθιστο ρυθμό ανάπτυξης», τονίζεται. Παρόμοια είναι η άποψη και για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 6-7% του ΑΕΠ. «Καθώς η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα αρνείται να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και οι γενικοί φόροι παραμένουν υψηλοί, απομένει μόνο να περικοπούν οι δαπάνες για τις συντάξεις. Το ελληνικό κράτος διαθέτει ετησίως περίπου το 10% των εσόδων του στα συνταξιοδοτικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται να περικόψει αυτή την εκταμίευση. Ακόμη και αυτό ενοχλεί. Και μόνο η Αθήνα μπορεί να το αλλάξει» καταλήγουν οι συντάκτες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε