Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Εμείς συνεχίζουμε με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις (VIDEO)

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Εμείς συνεχίζουμε με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις (VIDEO)

Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους με καλή πίστη δήλωσε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση μετά τη διαρροή των διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου που έφερε “πόλεμο” ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ. «Είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά οι στόχοι δεν άλλαξαν» είπε η επικεφαλής του Ταμείου, που αργότερα μέρα στη μέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο λογαριασμός των μέτρων πρέπει να βγαίνει» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρτν σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως «προσκλήθηκα από τις ελληνικές αρχές να εμπλακώ και μέσω πολύ αξιόλογων στελεχών, για να βοηθήσω την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό». Μια ακόμη φορά (μετά την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα) ήρθε και η δημόσια στήριξη της γενικής διευθύντριας του Ταμείου στους Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου που ενεπλάκησαν στη διαρροή του Wikileaks και ένα ακόμη μήνυμα στην Αθήνα πως δεν πρόκειται να τους «αποσύρει» από τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ όλα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστή συμφωνία. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες». Όπως είπε, οι στόχοι είναι δυο:

– Πρώτον, να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και

– Δεύτερον, να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.

Όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και ιδιαίτερα σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εκείνο που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιρίου είπε: «ότι ολα πρέπει να συνυπολογιστούν».

«Αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο, γιατί αυτό μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός (το ΔΝΤ θέλει πλεόνασμα 1,5% έναντι στόχου 3,5% του Μνημονίου το 2018) πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη “επέμβαση” στο χρέος» συμπλήρωσε. Διεμήνυσε δε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να πάρει βιώσιμα μέτρα που θα είναι διατηρήσιμα πολύ καιρό αφότου το Ταμείο έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα. Στόχος ήταν να αποκατασταθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους και αυτό δεν έχει αλλάξει, είπε η Κριστόν Λαγκάρντ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε