Μια νέα προσέγγιση εγκαινιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά στα μέτρα και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως έγραψε χθες το newsit.gr, εγκαινιάζει τη στρατηγική «βδομάδα-βδομάδα», δηλαδή οι ειδικοί θα συνεδριάζουν και θα εισηγούνται στα τέλη κάθε εβδομάδας για την άρση ή την επιβολή περιορισμών και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση θ’ ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θ’ αποφευχθούν και οι αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και ορισμένων εκ των ειδικών, οι οποίοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εκφράζουν διαφορετικές θέσεις από την πλειοψηφία της επιτροπής που δίνει εν τέλει τις κατευθύνσεις.
Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς
Πρακτικά, λοιπόν, στα τέλη της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς από την επόμενη Δευτέρα κι ενώ ήδη έχει τυπικά ξεκινήσει η χειμερινή εκπτωτική περίοδος.
Σε δηλώσεις του πάντως, ο γ.γ. Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέφερε Open ότι «πρέπει να λειτουργήσει η αγορά άμεσα κι αυτός είναι ο στόχος», ενώ πρόσθεσε ότι το click away δεν επιβάρυνε το επιδημιολογικό status. Έτσι, όλη την εβδομάδα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο με το οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα – εφόσον, βέβαια, δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε κάθε περίπτωση, τα επιδημιολογικά δεδομένα και χθες ήταν ενθαρρυντικά, καθώς τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας και οι θάνατοι διατηρήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω (350). Είναι ενδεικτικό ότι έχει σημειώσει μείωση κατά 40% μέσα στις τελευταίες 20 μέρες περίπου, δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες στο σύστημα υγείας. Ενώ, την ίδια στιγμή, διαψεύδονται οι αρχικές εκτιμήσεις για έξαρση κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού λόγω της χαλαρότητας την περίοδο των εορτών.
«Αγκάθι» η Αττική και lockdowbn στην Βοιωτία
«Αγκάθι», ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει η Αττική, όπου καταγράφηκε για μία ακόμη ημέρα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, καθώς εντοπίστηκε περίπου το 1/3 των χθεσινών κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, άλλη μία περιοχή προστέθηκε στη λίστα αυτών όπου ισχύει το λεγόμενο «σκληρό» lockdown. Πρόκειται για τη Βοιωτία, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο κρίθηκε υψηλό από τους ειδικούς κι έτσι ελήφθη απόφαση για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν έκτακτο χαρακτήρα θα επιβάλλονται όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και αποτελεί, ίσως, τη μοναδική εξαίρεση του κανόνα «βδομάδα-βδομάδα», όπως αυτός περιγράφηκε παραπάνω.
Επιταχύνεται ο εμβολιασμός
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού του γενικού πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους 85 ετών και άνω. Η είδηση, ωστόσο, που προέκυψε από τη χθεσινή τακτική ενημέρωση είναι ότι έως το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, με τον αριθμό αυτό να είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.
Σ’ αυτόν πρέπει να προστεθούν 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και περίπου 400.000 δόσεις αυτού της Astra Zeneca, ενώ η συμφωνία της Κομισιόν με την Pfizer για επιπλέον δόσεις ενδέχεται ν’ αυξήσει έτι περαιτέρω τον αριθμό των εμβολίων που θα λάβει η Ελλάδα από την εν λόγω εταιρεία. Επίσης, αναμένεται γρηγορότερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson and Johnson, το οποίο σημειώνεται πως χορηγείται σε μία δόση.