Αναμονή μέχρι νεωτέρας – για την ακρίβεια, μέχρι τα νεότερα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των ειδικών – επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά στην άρση του lockdown.
Το μήνυμα, άλλωστε, το οποίο έστειλε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφές και είχε αποδέκτες ακόμη και υπουργούς του ή κυβερνητικά στελέχη: να σταματήσουν να μιλούν με ημερομηνίες, αλλά να λογαριάσουν τα δεδομένα.
“Πιο αργός αλλά πιο ασφαλής δρόμος”
«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα τις δυνατότητες του ΕΣΥ και τις εισηγήσεις των ειδικών αντί των ημερομηνιών. «Αυτό σημαίνει ότι ίσως ο δρόμος φανεί πιο αργός, αλλά συνάμα πιο ασφαλής, χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε με νόημα.
Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και η ισορροπία είναι εξ ορισμού δύσκολη: από τη μία πλευρά, επιθυμεί να προχωρήσει στο σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς εν όψει της εορταστικής περιόδου. Από την άλλη, ωστόσο, επιθυμεί με κάθε τρόπο ν’ αποφύγει ένα νέο κύμα της πανδημίας που θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί καταστροφικό όσον αφορά στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Το παράδειγμα, άλλωστε, άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήραν τους περιορισμούς κι αμέσως παρουσιάστηκε συνωστισμός στα εμπορικά καταστήματα λειτουργεί μάλλον αποθαρρυντικά.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, η άρση των περιορισμών από τις 7 Δεκεμβρίου φαντάζει δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα τέλη της εβδομάδας, όπως εγκαίρως είχε γράψει το newsit.gr.
Οι σκέψεις για τα σχολεία
Ερωτηματικό παραμένει, εξάλλου, τι θα συμβεί με τα σχολεία και τούτο δεν αφορά μόνο το πότε, αλλά και το πώς θ’ ανοίξουν, διότι στο τραπέζι υπάρχει πάντα το σενάριο ανοίγματος μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.
Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί η νέα μείωση των κρουσμάτων χθες και η διαπίστωση των ειδικών ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει μειωθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα κάτω από τη μονάδα. Μολαταύτα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα – περίπου 600 – ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο».
“Στη φαντασία κάποιων τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ”
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα περί «διπλής» καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, κυβερνητικά στελέχη επέμεναν πως «αυτά υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων». Με νέες δηλώσεις τους, άλλωστε, τα διέψευσαν τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ αντίστοιχη θέση πήραν και μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν, μάλιστα, πως «κατά πάγια πρακτική του ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υιοθετήσει ό,τι ψευδές λέγεται ή γράφεται, προσφέροντας εν τέλει χείριστη υπηρεσία στην ίδια τη χώρα. Προσπαθεί να καλλιεργήσει δυσπιστία και εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε όλοι νικητές από την πρωτόγνωρη αυτή παγκόσμια υγειονομική κρίση», κατέληγαν χαρακτηριστικά.