Site icon NewsIT
06:26 | 14.01.21

Lockdown: Προς άνοιγμα η αγορά – Σκέψεις για νέα μέτρα στην Αττική

Lockdown: Προς άνοιγμα η αγορά – Σκέψεις για νέα μέτρα στην Αττική
Αιμίλιος Περδικάρης

Click away και click in shop οι μέθοδοι για την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Αισιοδοξία μετά τα χτεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, προβληματίζει ωτόσο η Αττική. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη δημοσκόπηση της MARC.

Την εισήγηση των ειδικών αναμένει έως αύριο η κυβέρνηση για να προχωρήσει και τυπικά στην απόφαση για επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click away.

Ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης θα ισχύσει το λεγόμενο click in shop, δηλαδή οι πελάτες θα προσέρχονται στα καταστήματα με ραντεβού προκειμένου να δοκιμάζουν τα προϊόντα πριν να τα αγοράσουν. Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσα είπε για το θέμα την Τρίτη, την εξέλιξη αυτή φωτογράφισε σε συνέντευξή του και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος».

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν στο newsit.gr πως οι ειδικοί προφανώς θα λάβουν υπόψη τους τα δεδομένα που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά στοιχεία και δείχνουν ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που επικρατούσε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν επαναλειτούργησε η αγορά μετά το lockdown του Νοεμβρίου – πάλι με τη μέθοδο του click away εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Σήμερα υπάρχει και η συγκυρία των χειμερινών εκπτώσεων, η οποία επίσης συνηγορεί προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Πιο «χλωμή» η λειτουργία γυμνασίων και λυκείων

Αντιθέτως, φαίνεται ν’ απομακρύνεται – τουλάχιστον την προκειμένη χρονική στιγμή – το σενάριο επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο λόγος είναι η αυξημένη κινητικότητα που αναμένεται να προκαλέσει η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς φαίνεται να επικρατεί στην κυβέρνηση η άποψη «ένα βήμα τη φορά». Να αίρεται, δηλαδή, με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών ένας περιορισμός που θα συνιστά κάθε φορά ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μολαταύτα, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται με την περίπτωση του λιανεμπορίου δίλημμα «οικονομία ή παιδεία» ούτε μ’ αυτή τη λογική δίνεται προτεραιότητα στην οικονομία.

click4more: Κορονοϊός – Αττική: Στο «κόκκινο» Δάφνη, Βύρωνας, Ηλιούπολη κι άλλες πέντε περιοχές

Όπως συμπληρώνουν, η προτεραιότητα δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής κι από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι, όμως, σ’ αυτή τη φάση δεν δείχνουν έτοιμοι βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων να δώσουν το πράσινο φως για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, σε αντίθεση με το τι θα συμβεί στο λιανεμπόριο.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι σκέψεις για στοχευμένα μέτρα

Εν πάση περιπτώσει, με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η πεποίθηση ότι η αντανάκλαση της γιορτινής περιόδου δεν ήταν αρνητική, όπως φοβούνταν τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση. Κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν αποκλιμάκωση, ωστόσο η Αττική είναι αυτή που εξακολουθεί να προβληματίζει, αφού στα όριά της εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Έτσι, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμη και να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά αυτό τονίζεται πως θα γίνει μόνον κατόπιν εισήγησης των ειδικών, όπως έπραξαν με Αργολίδα και Σπάρτη που προστίθενται από σήμερα στις περιοχές όπου ισχύει σκληρό lockdown.

Ικανοποίηση για τη δημοσκόπηση της Marc

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της Marc που παρουσιάστηκε από τον Alpha. Βάσει αυτών, η κυβέρνηση αξιολογείται στο σύνολό της θετικά και μάλλον θετικά (55,8%), με έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τρεις στους τέσσερις του ΚΙΝΑΛ να έχουν την ίδια άποψη! Ειδικά δε για την πανδημία, θετικά και μάλλον θετικά αξιολογεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 53% των πολιτών, ενώ παραπλήσιο ποσοστό (52,4%) θεωρεί θετικά και μάλλον θετικά τα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων.

Ίσως, όμως, το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν πως μάλλον ή σίγουρα θα εμβολιαστούν έχει σκαρφαλώσει στο 70,1% από 49,7% σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Οκτώβριο. Αντίστοιχα, όσοι δηλώνουν σίγουρα και μάλλον όχι στο εμβόλιο έχουν περιοριστεί στο 26,5% από 41% τον Οκτώβριο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version