Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Lockdown: Ψάχνοντας το κουμπί της «αποσυμπίεσης»

Μητσοτάκης lockdown κορονοϊός δημοσκόπηση
Φωτογραφία αρχείου: Intime

«Μέσα» στην σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα και Κικίλια.

Το lockdown βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο η κατάσταση… δυσκολεύει όσο ο καιρός περνά με τους πολίτες μέσα στο σπίτι.

Άλλωστε έχει περάσει ένας χρόνος από το πρώτο lockdown και αθροιστικά το διάστημα του «μένουμε σπίτι» λόγω του κορονοϊού αντιστοιχεί πια σε μήνες…

Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία των κ.κ. Τσιόδρα και Κικίλια, διάχυτη ήταν η ανησυχία για την επίπτωση που θα έχουν στην επιδημιολογική καμπύλη τις επόμενες ημέρες τόσο η υπερσυγκέντρωση του κόσμου στις διαδηλώσεις, όσο και στα… διάφορα πάρτι που έγιναν στο πλαίσιο καρναβαλιών σε πολλές περιοχές της χώρας (όπως για παράδειγμα στην Πάτρα, στην Ξάνθη, αλλά και στην Κοζάνη).

click4more: Μετάλλαξη κορονοϊού – Έρευνα: Το «βρετανικό» στέλεχος πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κατά 60% κίνδυνο θανάτου

Από τη μία πλευρά, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την κόπωση στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να απευθύνει δριμύ κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι την ώρα που την εγκαλεί για αδράνεια για την κατάσταση στο ΕΣΥ, συνεχίζει να καλεί τον κόσμο σε συγκεντρώσεις, υπονομεύοντας την προοπτική άμεσου ανοίγματος δραστηριοτήτων.

«Μέσα» στην σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στη σύσκεψη εξετάστηκε η κατάσταση μέχρι στιγμής, με φόντο και τις παραβιάσεις στις… πλατείες και τις εκδηλώσεις για το καρναβάλι.

Η βούληση είναι να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό κάποιες δραστηριότητες, ώστε να «πάρει ανάσα» τόσο η οικονομία, όσο και οι πολίτες.

Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για… βαλβίδες εκτόνωσης, με την κυβέρνηση να «δουλεύει» ήδη αυτό το σχέδιο αποσυμπίεσης κοινωνίας και οικονομίας.

Άλλωστε και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κάθε άλλο παρά… σοκαρίστηκε όταν είδε τις εικόνες συνωστισμού, τονίζοντας με νόημα πως αυτά ήταν αναμενόμενα δεδομένου ότι ο κόσμος μετά από έναν χρόνο περιορισμών θέλει να ξεσκάσει ειδικά εφόσον «παρασύρεται» από μεγάφωνα και μουσικές που ακούγονται από διάφορα σημεία των πόλεων.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, εξάλλου, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε μιλώντας νωρίτερα στο Open, πως το lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο…

Ο μεγάλος στόχος και ο παράγοντας που θα κρίνει τα πάντα

Η κόπωση, άλλωστε, από το διαρκές lockdown είναι δεδομένη και ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον το πολυαναμενόμενο άνοιγμα λιανεμπόριο να μην «πάει» μετά τις 22 Μαρτίου.

Αυτό φυσικά θα κριθεί μόνο από τα επιδημιολογικά δεδομένα και το πώς θα είναι η κατάσταση με την πανδημία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σημειώνεται εδώ πως από τις 20 Μαρτίου (μέσα στην εβδομάδα δηλαδή που ξεκίνησε σήμερα) αναμένεται να «δούμε» την κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο πιο πριν δεν αποκλείεται τα κρούσματα να φτάσουν ακόμη και τις 3.000 και οι διασωληνωμένοι να ξεπεράσουν τους 600 τις επόμενες μέρες.

Τα παραπάνω εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα (15.03.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20 Μαρτίου και μετά υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο έχει επεξεργαστεί στις 5 με 6 Μαρτίου θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις